Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Veckans ner i vikt-tips: hantera julbordet smart

9 december 2016
Går du på restaurang och tuggar i dig några julbord under december? Här är några tips som kan hjälpa dig att undvika att det blir lite för mycket av det goda.

Hur många julbord har du hittills fått in i almanackan? I år blev det extra enkelt för mig eftersom vi fortfarande befinner oss i Spanien och här är det inte tal om några såna förlustelser. Men jag vet ju hur det kan vara och hur lätt det är hänt att man går ifrån julbordsmiddagen med en alldeles för stinn mage och med tankar som ”aldrig mer”.

Går du på restaurang vid ett flertal tillfällen under december är det extra viktigt att ha några enkla regler som du kan hålla dig till.

Jag hade en farbror som så lusteligt hette Esaias Tegnér. Han brukade komma hem till oss på julafton och dela vårt julbord och varje år var det samma visa…han var så proppmätt efter maten att han var tvungen att dricka samarin för att sätta ner magsyran. Så vill vi INTE ha det, men hur ska man undvika att det blir för mycket? Här är några enkla tips:

  1. Gå ett varv runt bordet och kolla vad du tycker ser allra godast ut.
  2. Ta en mindre tallrik – inte ett ”dasslock” och plocka åt dig små mängder av det allra godaste kallskurna.
  3. Sitt ner och prata en stund innan du reser dig upp för nästa varv.
  4. Gör likadant med de varma rätterna – små mängder på mindre tallrik och ta bara det allra godaste – resten kommer du inte att sakna.
  5. Känn efter hur magen känns nu – behöver du egentligen äta mer? Kanske något sött är lockande?
  6. Välj en (1) sötsak!
  7. Gå hem nöjd och lagom mätt!

Julbuffe-1212-hela-bordet-420x300

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar