Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Veckans ner i vikt-tips: att träna eller inte äta

11 november 2016
Ju mer jag rör mig desto mer kan jag äta - enkel matematik som funkar!

Jag fick gräsligt ont i halsen häromdagen. Typiskt, när jag nu tyckte att jag hade kommit igång riktigt bra med konditionsträningen. Har t o m sprungit på löpbandet i föreningens gym när vädret varit otjänligt. Att träna när man har ont i halsen är ingen bra idé, så då är det bara att inse att man måste äta lite mindre. Enstaka dagar spelar det ingen större roll – det är inte så att jag dagligen räknar exakt antal kalorier in och ut, men blir man sjuk en längre period får man lov att dra ner på energiintaget.

MEN om man inte har något att skylla på är det ganska tossigt att INTE träna/motionera. Jag som älskar att äta gör mig själv en gräslig otjänst om jag inte använder en del av min tid till att röra på kroppen. Ju mer jag rör mig, desto mer kan jag äta och njuta. Och inte minst – jag mår så oerhört bra av själva motionen. Den skapar sprittande endorfiner – glädjehormoner som jag inte vill gå miste om!

Att träna eller motionera är självklart beroende av olika fysiska förutsättningar, och kan man av olika anledningar inte röra sig så mycket måste man helt enkelt äta lite mindre för att vågen inte ska visa plustecken, men det tipset tar vi en annan fredag.

SÅ: I grova drag:

Om du tar en 30 minuters rask promenad förbrukar du ca 200 kcal mer än om du sitter och läser en bok. Det räcker till 1 banan + 1 äpple + 1 clementin eller 1 kanelbulle…….

Planera in vardagsmotion i din vardag. Ställ klockan på ringning varje halvtimme och gör 10 benböj. Eller klassikern – kliv av bussen en hållplats för tidigt. Eller ta trapporna istället för hissen. Eller använd 30 minuter av lunchen till en rask promenad. Eller skaffa ett ståbord och stå halva dagen istället för att sitta. Eller boka in två fasta träningspass i veckan tillsammans med en kompis. Men helst av allt: ta bort alla ”eller” och byt dem mot ”och”!

Detail of legs of woman running on treadmills gym

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar