Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Veckans ner i vikt-tips: årets julmiddag!

23 december 2016
I år blir det en annorlunda jul för mig eftersom jag är i Spanien, men julmat ska vi ändå äta. Jag har roat mig med att jämföra en del vanlig julmat och se hur mycket kalorier man kan spara genom att välja smart.

Imorgon är det julafton och jag har förmånen att få tillbringa den i Spanien tillsammans med mina kära. Vi kommer att fira en lite annorlunda jul men visst blir det en del traditionell julmat.

Julskinka är ofrånkomligt och det hittade vi färdigkokt på IKEA. Där köpte vi även inlagd sill. I den lokala mataffären hittade jag ansjovis, så jag ska laga min nyklassiska Jansson. Köttbullar har jag också gjort efter ett av mina äldre recept. Fick skippa kryddpepparn och tog en liten kokt potatis istället för pofibern, men i övrigt samma goda klassiker. Jag kan också köpa norsk lax här, så det blir en hemgravad med årets nya variant på sås med avokado i. För första gången på 40 år blir det inte mitt favoritknäckebröd, men jag tänkte göra något slags variant på det lättbakade julbrödet i alla fall. Så mycket mer behövs egentligen inte förutom grönsaker såklart – vi blir säkert mätta och nöjda.

Förr var våra julbord bra mycket större och mer kaloristinna, men vi har krympt ner på antalet rätter år från år. Här är en liten intressant kalorijämförelse:

Revbensspjäll grillat: 290 kcal/100 g  jämför med:

Julskinka utan fett: 120 kcal/100 g

Julkorv: 240 kcal/100g

Prinskorv: 270 kcal/100g  jämför med:

Mager prinskorv: 150 kcal/100 g

Pressylta: 305 kcal/100 g jämför med:

Kalvsylta: 100 kcal/100 g

Kokt lutfisk utan tillbehör: 50 kcal/100 g

Gravlax: 180 kcal/100 g

Färdigköpt gravlaxsås: 555 kcal/dl jämför med:

Hemlagad avokadosås: 145 kcal/dl

Torkade fikon: 295 kcal/100 g, ca 100 kcal/st jämför med:

Mandarin: ca 30 kcal/st

Julnötter: ca 650 kcal/100 g= ca 160 kcal för 10 st blandade nötter

Ris à la Malta: 205 kcal/dl jämför med:

Saffransris à la Malta: 100 kcal/dl

Återstår bara att önska er en riktigt God Jul!

jubord-nyttigt-420x274

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar