Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Vart tog motivationen vägen?

27 oktober 2014

Jag har alltid räknats som smal. Jag är en 163 lång tjej, vägt runt 60 kg och är 23 år gammal. Studierna till sjuksköterska är på slutspurten och det finns inte mycket annat i mitt liv just nu än studier, jobb och att sitta rätt mycket i bilen på grund av pendlande.

Vad hände då? Jo midjemåttet (2 cm under naveln) pekar plötsligt mot 89 cm, vikten ökat med 3 kg från i våras och motivationen att göra någonting åt det är noll. Viljan finns men motivationen fattas. Jag ä-l-s-k-a-r mat. Har alltid ätit allsidigt och riktig mat men äter nog alldeles för mycket och för ofta. Tröstäter/tråkäter även en hel del. Har dessutom en södernresa om 3 veckor, känner mig som en val. Har du några smarta tips?
Rebecca

Mitt svar till Rebecca:

Det är bra att du reagerar nu och inte om ett år när det blivit ännu fler kilon! Det är inte så underligt att vikten ökar när den fysiska aktiviteten går ner och du även ägnar dig åt  lite tröst- och tråkätning. Dessutom är du troligen en smula stressad, vilket kan resultera i sämre förbränning.

Vad ska du då göra åt saken? Jag tycker att det delvis är en planeringsfråga. Jag är övertygad om att du kan hitta lite utrymme för planerad fysisk aktivitet. Det behöver du inte bara för förbränningens skull utan också för att minska stresshormonerna och för att orka med ditt hårda schema. En halvtimme varje dag kan du få in om du bara bestämmer dig för det!

För att få en kick med viktminskningen föreslår jag att du testar korttidsfasta. 5:2 är en utmärkt metod för att jämna ut insulinkurvan och därmed minska suget efter att småäta. Samtidigt får du andra positiva hälsoeffekter och ett rejält energiunderskott! att testa en helt ny metod som 5:2 kan ge just den där motivationskicken som du behöver. Det är spännande att upptäcka hur kroppen reagerar och du kan verkligen fortsätta att älska mat. På MåBra:s hemsida finns en hel del bra recept du kan använda, men ännu enklare och roligare för dig själv kan du göra det genom att gå med i 5:2-klubben. Där får du svar på alla dina frågor och du kan registrera all mat du äter för att få koll på energiintaget. Ytterligare inspiration kan du få om du köper min bok ”5:2 för kvinnor” som finns till specialpris via länken. Lycka till, Rebecca!

52-logotyp

Dela
Tweeta
Maila

2 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar