Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Varför ska man dricka vatten, och hur mycket?

7 november 2014

Jag är på gång ner i vikt och läser mycket kring viktnedgång. Det står på flera ställen att man bör dricka mycket vatten (ca 2 liter per dag) för att det ökar chanserna att gå ner i vikt. Jag undrar varför och hur vattnet påverkar viktnedgången?

Anna

Mitt svar till Anna:

Det där påståendet är ganska omdiskuterat och det finns inget 100 % säkert svar, som så ofta! Vi behöver dricka vatten för att ersätta det vi utandas och svettas ut. För att ämnesomsättning och våra inre organ ska fungera behövs vatten och för att syresätta cellerna. Vatten behövs också för att hjälpa till att rensa kroppen från slaggprodukter m.m, m.m.

Alltså behöver alla människor dricka vatten, men det är inte sant att ju mer vatten vi dricker, desto snabbare går vi ner i vikt. Nya rön säger också att många dricker alltför mycket vatten och att det är minst lika skadligt som att dricka för lite. Risken med att dricka för mycket vatten är att vi kan överbelasta kroppens organ och i värsta fall späda ut våra kroppsvätskor så att saltbalansen rubbas. Den behöver hålla en viss koncentration bl. a för att reglera vårt blodtryck.

Exakt hur mycket vatten vi bör dricka är svårt att säga eftersom det beror på hur mycket vi gör av med. Normalt sett räcker ca 1,5 liter utmärkt och då är det inklusive det kaffe och te vi dricker. Oftast kan man lita på att törsten reglerar vårt behov av vätska. Behovet ökar naturligtvis vid hård träning eller om vi vistas i stark värme, men ett vanligt gympapass klarar du utan att springa och klunka vatten stup i ett. Man brukar säga att en timmes jogging eller motsvarande inte kräver extra vatten, men springer du längre eller i stark värme kan du behöva dricka någon deciliter i kvarten eller så att du känner att törsten blir släckt.

För att gå ner i vikt är det viktigaste att du äter mindre än din kropp förbrukar. När kroppen använder fettdepåerna som energikälla behövs vatten men inte litervis extra. Drick när du är törstig är det enkla rådet.

vatten

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar