Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Varför blir det ingen viktminskning trots 5:2?

9 februari 2014

Hej Marie!
Vi har börjat med 5:2 dieten och de två första veckorna gick min sambo ner fyra kilo från 102 kg till 98kg. Nu har han stått stilla i två veckor trots att vi följer recepten till punkt och pricka. Vad kan detta bero på?
Hälsningar från Agneta o Leif i Kalmar

Mitt svar:

Hej Agneta och Leif,

Det är inte så ovanligt att vikten rasar först när det släpper en hel del vatten ur kroppen och sen blir det en liten platå innan det kommer igång igen. Det kan vara detta som har hänt och i så fall är det bara att beväpna sig med tålamod och fortsätta följa recepten.

Men det finns också en annan möjlighet som jag vill att ni funderar över. Nu har ni kört 5:2 i två-tre veckor och tycker förmodligen att det går fint och att hungerkänslorna avtar på halvfastedagarna. Men vad händer de övriga 5 dagarna? Finns det händelsevis någon möjlighet att det infinner sig en känsla av att ”nu har jag varit så duktig och halvfastat att jag kan kosta på mig lite belöning under helgen” ??? Rannsaka ert inre och var ärliga mot er själva. Det är nämligen inte en omöjlighet att kompensationsäta såpass att viktminskningen uteblir. Det är inte halvfastan i sig som man går ner av, utan det totala underskottet av energi!

Sug på den och lycka till i fortsättningen!
Marie

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar