Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Vad gör du när du vill, men inte kan?

19 maj 2016

Hej jag är 40 år och väger 74 kg, jag är 159 cm lång! Jag vill verkligen gå ner i vikt men får det inte att fungera, har testat 5:2, olika dieter samt röra på mig och loggar maten jag äter men misslyckas jämt, vad ska jag göra??

Snälla hjälp!!!
Mvh
Angelica

Mitt svar till Angelica:

Vad bra att du hör av dig! Jag tror att ditt problem bottnar i att du ger upp för lätt. Så här tolkar jag dig: Du testar olika dieter och förväntar dig att det ska funka med snabba resultat. Efter ett tag tycker du att det känns trist och börjar slarva och då uteblir resultaten. När du inte blir motiverad av att det går bra, känns det hopplöst och du återgår till dina gamla vanor. Du känner att du misslyckas med vad du än testar och skulle helst vilja att viktminskningen gick stadigt nedåt mer eller mindre per automatik.

Det här är oerhört vanligt bland oss som älskar mat och ganska lätt lägger på oss onödiga kilon. Tyvärr finns bara en sak att göra och det är att långsiktigt minska energiintaget, helst i kombination med att du ökar din energiförbrukning, dvs att du rör dig mer. Det behöver inte vara tuffa träningspass utan det handlar lika mycket om att vara aktiv i vardagen.

För att äta mindre är det oftast enklast att följa en metod och ha koll på matintaget genom att föra matdagbok. Du har provat både 5:2 och andra dieter och frågan är om det finns nån av dem du skulle kunna ge en chans till? Jag tycker ju själv att 5:2 är effektivt och enkelt att följa, men du måste – oavsett vilken metod du väljer – vara ihärdig och konsekvent.

Kanske du behöver någon som uppmuntrar och coachar dig? Vi har 5:2-klubben som ger tips, men du kanske behöver mer personlig coachning. I så fall kan Viktväktarna eller Itrim vara ett bra alternativ. Då träffar du en fysisk person som kan motivera dig fortlöpande. Ett annat alternativ kan vara en PT som kan både mat och träning och som kan sy ihop ett program som passar just dig. Detta blir dock lite mer kostsamt.

Vad du framförallt behöver göra är att mentalt ställa dig in på att du själv måste hitta ett långsiktigt förhållningssätt till dina vanor. Du gör detta för din egen skull och du vet att du skulle må bättre med några kilon mindre, men ställ målet rimligt. Du behöver inte bli trådsmal, det räcker med att hålla dig inom hälsosamma viktramar. Varmt lycka till//Marie

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar