Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Vad är minimum att äta?

16 oktober 2013

gafflar

Jag har förstått ungefär hur många kalorier per dag jag ska äta MAX för att gå ner i vikt. Det jag undrar är MINIMUM kalorier jag måste äta. Om jag ska äta 1780 kalorier men några dagar hamnar på 1560 kcal är det inte bra då? Jag skulle bli väldigt hjälpt av att veta minimum, hur lite jag kan äta utan att viktminskningen avstannar för att jag äter för lite.

Birgitta

Detta är egentligen två frågor som jag ska försöka svara på. Minimum bestäms av kvalitén på det du äter. Din kropp behöver en massa näringsämnen och äter du för lite kommer du att få brist på olika håll. Det är svårt att säkerställa ett bra näringsintag om man ligger under 1500 kcal under en längre tid om du inte är extremt noga med vad du väljer. Om du däremot enstaka dagar hamnar lägre är det ingen fara. Du har säkert hört talas om 5:2-metoden då man äter max 500 kcal 2 dagar i veckan och det är igen fara om man äter bra övriga dagar.

Den andra frågan handlar om när viktminskningen avstannar för att energiintaget blir för lågt. Här finns inga exakta siffror att tillgå eftersom det beror på din egen ämnesomsättning i start, hur din kropp ser ut, ålder, kön och aktivitet. Däremot tycks forskarna tro på att ett lågt energiintag under en lång period är sämre än att fasta vissa dagar och äta mer de andra. Detta talar alltså till 5:2-metodens fördel.

Som jag bedömer det, är det alltså ingen fara för dig om du hamnar på 1560 kcal ibland. Det är ingen fara ens om du går ner  ännu lägre  2 dagar i veckan förutsatt att du äter dina 1780 kcal övriga dagar.

Hoppas detta hjälper dig vidare! Lycka till!

/Marie

Dela
Tweeta
Maila

3 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar