Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Vad är bra mat när jag kör 5:2?

5 oktober 2015

Jag fick en fråga på 5:2-klubbens sida som jag tyckte var så bra att kanske fler är intresserade av svaret. Det var Claudia som skrev så här:

Har ett jobb som gör att jag ofta är ute och äter lunch. Försöker att hålla mig till sallader eller som idag till vegetarisk buffé. Men hur ska man räkna och få ihop detta? Några tips om bra mat och vad jag ska tänka på? Jag kör 5:2. Tack på förhand!

Ungefär så här svarade jag, fast jag har lagt till lite:

Bra mat är oftast rena livsmedel där det inte är en massa hopblandat som kan rymma en mängd fettfällor. Ren fisk, tonfisk i vatten, kyckling utan skinn, ägg och grönsaker – råa och kokta utan dressing eller sås. Var överhuvudtaget försiktig med såsig mat. Potatis, fullkornsris/pasta/bulgur är bra i begränsad mängd. Soppor är ofta bra – mycket vätska ger volym och mättnad. Sallader är bra om de inte innehåller mängder av olja eller massor av avokado, oliver och nötter. Dessa tre är bra livsmedel, men feta, så de bör ätas i begränsad mängd för att inte energivärdet ska bli onödigt högt.

Vegetarisk mat kan vara bra, men risken är att en t ex en gratäng kan rymma mycket ost och grädde vilket drar upp energivärdet. Plocka även här rena livsmedel på en buffé, så får du en bättre överblick. Registrera gärna på ett ungefär vad du har lagt på tallriken så får du också en känsla för hur mycket kalorier det blir. Träna ögat att se mängder och ta bara för dig EN gång 😉 Finns det bröd är det oftast onödigt om du äter en lagad lunch. En bit grovt bröd eller surdegsbröd kan dock vara motiverat om lunchen är en soppa.

Frukt är bra, men kan sparas till ett lättare mellanmål, eventuellt tillsammans med kvarg eller keso.

Dryck då? VATTEN eller mineralvatten + ev. kaffe eller te. Låt bli äppeldrycker och andra sötade måltidsdrycker. Slösa inte heller kalorier på öl eller vin till lunchen.

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar