Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Sov bättre och gå lättare ner i vikt

4 januari 2016

Händer det att du sover dåligt och känner du kanske att du ätit fel eller för mycket? En god nattsömn ger en bättre fettförbränning, så det kan vara värt att fundera om det är något i dina vanor du kan förändra för att sova bättre. Här får du några tips och förklaringar som kan hjälpa dig till en bättre sömn.

  • Undvik sötsaker innan läggdags. Det finns forskningsrön som tyder på att socker skapar ett slags hjärnvågor som kan framkalla mardrömmar.
  • Var försiktig med alkohol. Visserligen kanske du slocknar lättare efter ett glas vin, men du sover oroligare och vaknar oftare än om du somnar nykter.
  • Låt bli choklad, kaffe och svart te. Att kaffe är uppiggande vet väl alla, men även te och choklad innehåller koffein och andra stimulerande ämnen som höjer pulsen och försvårar insomnandet.
  • Ät inte tung mat för sent. Fet och proteinrik mat tar lång tid att förbränna vilket är bra för mättnaden, men för att sova gott är det en fördel att låta kroppsfunktionerna gå på lågvarv.
  • Avstå från vitlök till kvällsmaten. Den ger inte bara dålig andedräkt utan kan också bidra till illamående eller halsbränna. Somliga säger också att vitlök kan göra att du drömmer mardrömmar.

Garlic

Vad kan du då göra för att ytterligare förbättra nattsömnen? Högst upp på min lista kommer motion, helst i friska luften. En rask kvällspromenad ger dig visserligen en snabbare puls, men den går snabbt ner när du kommer hem. Den friska luften piggar också upp för stunden, men du kommer snart till ro och får en lugnare och skönare sömn.

Sen vet vi väl alla att ett lugnt sinne förbättrar nattsömnen. Oro, grubblerier eller gräl ger ingen god sömn och hör inte hemma under kvällstid – om nånsin… Har du något som stressar dig eller tynger ditt sinne är det såklart bra om du kan reda ut det så snabbt som möjligt. Lätt att säga, men något att jobba på för de flesta av oss!

Sov gott!

Dela
Tweeta
Maila

2 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar