Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Snabbgröt och pulversoppa som fastedags-mat?

13 april 2015

Föra veckan skrev jag ett sponsrat inlägg om Friggs Naturdiet – LSHP Smoothies och  Bars som jag tycker kan funka som mellanmål när du behöver ett energitillskott ”on the go”. Men sötsaker ska inte ersätta mat, tycker jag och därför är det bra att det även finns VLCD-produkter (Very Low Calorie Diet) som mer är att jämföra med en lunch eller middag.

Jag har nu provat Naturdiets Tomatsoppa och Thaisoppa och även en havregröt som alla är acceptabla måltidsersättningar för den som av en eller annan anledning behöver göra ett break i sina kostvanor och kanske få motivation för att ta itu med en besvärande övervikt.

soup_tomatolistbild

Jag får ofta frågan om man kan använda den här typen av produkter när man kör 5:2-metoden eller annan periodisk fasta. Under fastedagarna är tanken att man ska strypa sitt energiintag rejält och då kan det vara smart att se till att få i sig mat som mättar så bra som möjligt. Samtidigt vill jag göra matlagningen så enkel som möjligt dessa dagar för att få bort fokus från maten och ägna dagen åt annat och ändå ha kontroll på energiintaget som är begränsat till 500 kcal (600 för män). Ur den aspekten funkar soppor alldeles utmärkt. Vätskemängden mättar och VLCD-produkterna innehåller dessutom förhållandevis mycket protein, vilket ger långvarig mättnad.

Varmt i magen är bra när man fryser, vilket jag ofta gör när jag fastar. Jag bälgar i  mig te med olika smaker, men visst är också en soppa bättre än en kall sallad. Smaken då? Nog tycker jag att en hemlagad broccoli- eller spenatsoppa smakar bättre, men jag måste säga att Naturdiets tomatsoppa är helt okej smakmässigt.

soup_thailistbild

Thaisoppan gillas säkert av många som uppskattar de asiatiska kryddorna men i min smak var det lite för mycket av det goda… Gröten är en snabbfixad frukost med rejäl kanelsmak som kan kompletteras med några färska bär för att kännas riktigt fräsch.

oatmeal_applecinnamonlistbi

Sammanfattningsvis vill jag påstå att hemlagad mat med enkla, rena råvaror är det bästa valet, men det behöver inte utesluta enkla, snabba lösningar i form av hel- eller halvfabrikat. Det gäller att få livspusslet att fungera och inte låta verkligheten bli ett hinder för att man ska lyckas med sina föresatser att få ett så hälsosamt liv som möjligt.

För dig som vill läsa mer om periodisk fasta rekommenderar jag 5:2-klubbens hemsida.

Ännu roligare blir det om du kommer och hälsar på mig på Ica Maxi i Solna nu på fredag 17/4 mellan 15.30-18.00, där jag finns för att svara på frågor om 5:2 och där du kan få provsmaka en del av Naturdiets produkter.

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar