Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Skillnad i kalorier mellan rått och tillagat

24 oktober 2013

Hej Marie!
Snälla kan du klargöra en sak för mig?
Har svårt att förstå detta med kalorier angående råa livsmedel vs tillagade.
Ex så vägde jag rå kycklingbröstfilé och det var 730 gram. Sedan när jag vägde kycklingen tillagad (kokade det i vatten utan något matfett) så var det 480gram.
Hur ska man räkna då? För det blir mer kalorier om jag räknar den råa kycklingen. Hur mycket kcal/100gram innehåller egentligen kokt kycklingbröstfilé? Borde det inte vara likadant som den råa då jag ej tillsatt något extra?
Hannah

rå kyckling stekt kyckling

Hej Hannah,

Det är lätt att bli förvirrad över vad som gäller, men jag ska försöka förklara hur det ligger till!

För det första står det oftast i vår kaloritabell om livsmedlet är rått eller tillagat. Om det inte står, betyder det att vi menar färsk vara, så som man köper den. Om vi tar kycklingfilén som exempel så står det så här i vår tabell:

Kyckling bröst kött kycklingfilé En portion 125 g 131 kcal

Kycklingfilé utan skinn ugnsstekt En portion 100 g 134 kcal
Som du ser är det angivet att den ena är ugnsstekt, medan den andra kan förutsättas vara rå. Energivärdet är ungefär detsamma för en portion, men vikten skiljer.

Vid tillagning krymper köttet eftersom det förlorar vätska. Man brukar räkna med att köttet krymper ca 25 %, men det beror naturligtvis på tillagningssätt och hur länge man kokar/steker. Om du tänker dig en rostbiff som du ugnssteker så att den blir rosa inuti, har den lättat ungefär 25%, dvs om den vägde 1 kg rå så väger den ca 750 g när den är tillagad. Men säg att du glömmer den i ugnen och den får stå till nästa dag. Då är den säkert torr som fnöske och har lättat kanske 50 % eller mer!

En annan sak som har uppmärksammats i medier är att man sprutar in vätska i kött för att det ska bli saftigare, men vad som händer är också att det blir tyngre och man betalar för vatten. Sådant kött kan också krympa mer än 25 %.

Din kycklingfilé har krympt ganska mycket och det kan bero på antingen det ena eller det andra eller en kombination av båda.  Du kanske kokade filén lite längre än nödvändigt och då tappar den extra i vikt.

Du kan alltså välja att väga dina livsmedel innan du tillagar dem och då beräkna efter den råa vikten, eller väga efter tillagning och beräkna efter den vikt du har när den läggs på tallriken. Hoppas du är med mig nu i resonemanget!

Dela
Tweeta
Maila

6 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar