Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Ska jag acceptera min viktökning?

11 september 2016
Här svarar jag på en läsarfråga om man ska acceptera en viktökning. Svaret kan bli väldigt olika beroende på var vikten ligger idag!

Hej, Jag är en tjej, ca 30 år. Jag har alltid varit väldigt smal men under en depression tappade jag väldigt mycket i vikt. Sen jag började plugga/ jobba har jag dock gått upp väldigt mycket i vikt; de senaste 7 månader minst 7-9 kg trots att jag löptränar ca 3-6 gnr/ ve och då närmare 1 mil åt gången. Rör på mig i övrigt väldigt mycket. Minst ett par promenader om dagen. Jag trivs inte alls i min ”nya” vikt; även om flertalet personer säger att jag fortfarande ”ser” smal ut. Jag är rädd för att viktökningen aldrig ska avta.

Visst att jag äter mer än för ca 1 år sedan. 2-3 mål om dagen men väldigt små portioner och bara ”nyttig mat”. Försöker undvika kolhydrater. Dricker väl vin 2-3 ggr/ veckan och då äter jag ofta mer. I vilket fall så gick jag upp till samma vikt för ett par år sedan då jag började jobba på ett annat jobb och då drack jag inte vin lika ofta men tränade minst lika mycket.

Undrar om det kan vara muskler, vätska eller om det helt enkelt är fett. I vilket fall trivs jag inte alls, vill ogärna ha på mig tajtare kläder eller egentligen visa mig ute överhuvudtaget. Känner mig rådlös, ska jag bara acceptera viktökningen?

Mitt svar:

Jag förstår ditt problem och din känsla av att inte riktigt trivas i kroppen. MEN jag skulle vilja veta hur mycket du väger i förhållande till din längd för att kunna råda dig säkrare. Jag ger dig därför två alternativa svar.

Om du idag har en hälsosam vikt men ligger i den lägre delen av BMI-spannet runt 19-20 tycker jag att du ska jobba på att acceptera din nuvarande vikt. Din omgivning tycker att du ser smal ut och du tränar regelbundet och äter dessutom nyttigt och då finns det ingen anledning att försöka minska i vikt. Då riskerar du att hamna i en ohälsosamt låg vikt, vilket inte är att eftersträva. Gissar i så fall att din otrivsel sitter mest i huvudet och det kan du jobba med för att känna dig nöjd. För att komma dithän skulle jag vilja råda dig att variera din träning så att det inte bara blir löpning och promenader. Genom att öka muskelmassan får du en tightare kropp vilket är både snyggt och hälsosamt och det kan också få dig att trivas bättre i din kropp.

Ligger ditt BMI i det högre spannet, 24-25 eller högre kan du kanske tänka om en smula om det är så att de extra kilona riskerar att bli fler och fler och så småningom kan leda till en besvärande och ohälsosam övervikt. Då kan det vara bra att sätta in en stöt i tid innan det blir för många kilon. Träningsmässigt ger jag samma råd – fortsätt med promenader och löpning men lägg till en del styrketräning. Mer muskler ger en högre förbränning även i vila, vilket inte är en nackdel.

När det gäller ditt energiintag bör du äta 3-5 ggr om dagen. Frukost, lunch och middag + ev. något mellanmål, t ex en frukt. Det behöver inte vara stora energirika mål men var särskilt observant på att inte småäta mellan måltiderna. Det verkar som att du äter mer när du dricker vin, vilket inte alls är ovanligt. Vinet har en avtrubbande effekt på omdömet och det slinker gärna in både det ena och det andra utöver den energi som vinet ger… Alkohol förbränns också innan all annan mat används som bränsle i kroppen vilket gör att din fettförbränning sjunker. Så minska alkoholintaget om du behöver gå ner i vikt. Däremot behöver du inte undvika alla kolhydrater – bara de snabba, t ex sötsaker, kaffebröd och söta drycker. Potatis, grovt bröd, rotfrukter, grönsaker, frukt, fullkornsprodukter som matvete, råris och annat kan du äta.

Jag har inte din mailadress,men vill du komma med kompletterande upplysningar eller om du vill ställa en följdfråga, kan du kommentera här på sidan eller skriva ett mail direkt till mig: marie.tegner1@gmail.com

Var rädd om dig//Marie

Young woman with chalkboard that says Love Your Body

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar