Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Se upp med rödbetssalladen!

18 december 2014

Jag fick en fråga om hur långt i förväg man kan göra mimosa- och rödbetssallad och det fick mig att fundera över vad vi väljer och hur vi planerar vårt ätande inför julen.

Hemma hos mig har vi tagit bort en hel del av de traditionella julrätterna och satsat på det var och en av oss gillar allra mest. Vi har också lagt till ett par rätter, vilket gör att mitt eget julbord känns både lätt, gott och varierat. Det är heller inte exakt lika varje år – det beror på vilka vi blir som äter tillsammans.

Rödbetssalladen är borta, mimosa har vi aldrig haft – båda dessa är majonnäs- och kaloristinna och ingen av oss saknar dem, men om man absolut vill ha en liten klick bör man tillaga dem så sent som möjligt. Med tanke på att de kanske åker in och ut på julbordet några gånger och står ett tag i rumstemperatur bör man vara lite försiktig. De går inte att frysa och de har begränsad hållbarhet, men ett par dagar innan är okej! Ju längre de sedan står framme i värmen, desto kortare hållbarhet, men om de åker in i kylen snabbt kan de klara sig till nyår!

Vad har vi istället? Några av mina favoriter finns på MåBras receptsida eftersom jag lagade upp dem till ett julbord för några år sedan. Jag har lagt till en rödkålssallad som är både vacker, nyttig och god. Skinkan är kvar, liksom hemrullade julköttbullar eller lammköttbullar och inlagd sill. Mitt suveräna knäckebröd är ett måste, liksom något slags lax, Janssons frestelse och grisfötter. I år blir det också mitt goda julbröd. Kanske gör jag lite sillsallad och någon korv också och liiite revbensspjäll….God Jul på er!

Julbord-0812-korvkottbulla2

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar