Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Så här äter du kött med gott samvete

8 november 2016
Visst är det gott med kött ibland, och med lite kunskap och medvetenhet går det att välja rätt för att ändå minska vår klimatpåverkan.

Jag älskar att få äta en blodig biff ibland och grillade lammkotletter är en favoriträtt. Men jag äter ändå betydligt mer kyckling, fisk och vegetariskt än förr. Med lite planering och rätt inställning är det inte särskilt svårt.

I SvD måndag 7/11 läser jag en artikel om hur vi kan fortsätta äta kött – och ändå ta hänsyn till både hälsan och klimatet.

Henrik Ennart som är en erfaren och duktig journalist med särskilt intresse för livsstil, mat och hälsa har sammanställt 4 tumregler som är baserade på vad svenska myndigheter rekommenderar. Jag sammanfattar dem så här:

  1. Ät mindre mängd kött: begränsa ditt intag av rött kött till 500 g/vecka. Med rött kött menas nöt-, gris- och lammkött. Tänk på att även charkprodukter som korv och skinka räknas in här.
  2. Välj kött med hög kvalitet: nötkött är värst på klimatpåverkan. Gå över till mer kyckling så minskar du kraftigt din inverkan. Även viltkött är mycket bättre än nötkött eftersom det inte går åt extra foder eller odlingsmark till vilda djur.
  3. Se köttet som en smakgivare: du kan bli mätt utan att köttbiten väger 200 g. Se till att komponera måltiden på tallriken med mättande tillbehör, så kan du krympa storleken på köttbiten.
  4. Tänk mer än klimatpåverkan:  Minska först det totala intaget av rött kött. Men de få gånger du ändå vill äta nötkött – välj ekologiskt uppfödda djur. Klimatpåverkan vid denna uppfödning är visserligen något högre eftersom djuren växer långsammare och lever längre. Men det finns så många andra fördelar att välja ekologiskt att det överväger, t ex djuromsorg, öppna landskap och biologisk mångfald.

Här kommer 5 av mina goda recept som ger klart mindre klimatpåverkan än en blodig biff – 3 vegetariska och 2 med kyckling. Testa de här:

Halloumilasagne

126306_1604_lasagne182-420x300

Kikärtsbiffar med citron

4630_0543-420x300

Tomat- och lökpaj

tomatpaj-420x300

Kyckling- och fetaquesadillas

quesadillas-420x300

Kåldolmar med thaifärs

123906_1603_dolmar1321-420x300

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar