Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Så ersätter du yoghurten du inte tål!

19 augusti 2014

Hej,

Varför skriver ni inte i era recept vad man kan använda istället för yoghurt, om det går att ersätta den med något annat i t ex smoothies?

Jag kan inte dricka mjölk, inte äta yoghurt, filmjölk el keso m m. Har aldrig kollat upp om det ligger en allergi bakom detta.

”fundersam”

 

Mitt svar till fundersam:

Jag förstår att du önskar dig ett alternativ till yoghurt om du inte tål det. Frågan är ju vad i yoghurten det är som du inte tål eftersom det är det som avgör vad du kan äta istället. Vi kan ju inte ha alternativ till allt tyvärr, men oftast vet den som har en allergi eller intolerans vad det är som framkallar obehagen och oftast vet den allergiska/intoleranta vad han/hon ska välja istället. Är man t ex  glutenintolerant byter man pasta mot glutenfri pasta, man byter bulgur mot ris och man väljer alltid ett glutenfritt bröd.

Är du laktosintolerant kan du byta den vanliga yoghurten/mjölken/keson mot ett laktosfritt alternativ. Det finns ganska många sådana på marknaden nu. Men om det är mjölkproteinet du inte tål funkar det naturligtvis inte alls med mejeriprodukter. I så fall får du välja sojabaserade eller havrebaserade alternativ. Det finns också andra produkter du kan välja, t.ex mandelmjölk och risdrycker.

Om jag var som du, skulle jag nog be vårdcentralen testa vad det är du inte tål och varför. Då får du lättare att hantera din överkänslighet och kan välja alternativ som passar just dig!

yoghurt

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar