Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Påverkas energivärdet när grönsaker får koka?

3 november 2014

Hej Marie,

jag undrar lite över kaloriräkning i råa grönsaker jämfört med kokta. Jag följer 5:2dieten och på mina fastedagar äter jag mycket grönsaker, framför allt olika kålsorter som jag tycker ger bra mättnad till få kalorier. Eftersom jag tycker varm mat mättar bättre än kall så brukar jag koka kål, tex vitåkl, savojkål eller grönkål. Nu undrar jag om jag ska räkna samma antal kalorier för 100 g kokt kål som för 100 g okokt? Tacksam för svar!

Mvh Johanna

kål

Mitt svar till Johanna:

Det där var en riktigt bra fråga, Johanna. Många livsmedel som t ex kött och fisk tappar i vikt vid tillagning eftersom en del vatten försvinner och därför blir kalorivärdet högre för tillagad än för rå vikt. Men om du väljer att väga innan tillagning och utgå ifrån detta värde så går det lika bra. Skillnaden är bara verklig om du väger efter tillagning och inte vet vad t ex köttbiten vägde innan.

När det gäller grönsaker händer inte detsamma – åtminstone inte om du kokar eller ångkokar dem. Du kan räkna samma antal kalorier för kokta som okokta grönsaker. Om du däremot steker grönsakerna kommer de också att tappa en del vätska förutom att de också suger upp eventuellt tillsatt fett och då stiger naturligtvis energivärdet om du väger dem efter tillagning. Men om du väger innan du exempelvis ugnsrostar och lägger till för eventuellt fett har du inte förändrat energivärdet. Hoppas du förstår hur jag menar – annars får du fråga igen!

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar