Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Ost, skinka, kaviar eller marmelad?

30 maj 2016

Jag är väl knappast ensam om att gilla mackor. Jag är uppväxt med två föräldrar som VARJE morgon började med kaffe/te och en knäckemacka med ost + en rostad med marmelad. Inte särdeles nyttigt, men de klarade sig på detta fram till lunch.

När jag började i ViktVäktarna 1986 åt jag också ostmackor till frukost, men där insåg jag skillnaden i kalorier om jag bytte osten mot mager rökt skinka eller hamburgerkött. Jag fattade också att hårt bröd gav mig ”mer för utbytet” än att äta mjukt bröd. Sen dess är min vanligaste frukost två knäckemackor med hamburgerkött och paprika/gurka men ibland byter jag den ena mot mager ost.

Kaviar förknippar jag med kokta ägg och sälta men som pålägg är det tveksamt. Inte mycket fiskägg utan mest olja och dessutom en hel del socker.

Marmelad är egentligen bara en sockerbomb. De c-vitaminer som fanns i frukten är i princip borta så marmelad hör till det som kan betecknas guldkant enstaka gånger för de som gillar det.

Ost har dock sina fördelar. Främst kalciuminnehållet men även vitamin D och B. Nackdelen är det mättade fettet, men numera finns det magrare lagrade ostar att välja som inte bara smakar gummi. Många väljer färdigskivad ost för att slippa spill, ”ostbackar”, och svettiga vaxkanter. Tyvärr är de färdiga skivorna ganska tjocka, så kaloriinnehållet springer lätt iväg.

Jag har testat 3 nylanserade ostar i tunnare skivor vilket är bra, men de tre sorterna är samtliga ganska feta. Ingen av dem ligger under 28% i fetthalt, så där faller de för mig. Jag fortsätter hyvla mina 10- eller 17 %-iga ostar tills det kommer en mager skivad ost!

IMG_5549

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar