Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Ökar sötsuget av 5:2?

13 november 2013

Här kommer en spännande fråga:

Har testat 5:2-metoden nu under två månader med gott resultat. Det jag undrar över är att det ofta står att sötsuget försvinner men för mig är det tvärtom. Innan jag började med 5:2 hade jag inget sötsug men det har jag fått nu. Är det något i kosten som behöver läggas till? Jag  äter frukost ca 90 kalorier och resten till middagen på fastedagarna.
Majsann

Tack för en bra fråga som visar hur olika vi är och hur individuellt man måste hantera sitt ätmönster. Jag har själv noterat att mitt eget sötsug varierar från dag till dag och jag har försökt att analysera orsaken. Det jag kommit fram till, åtminstone för egen del, är att huvuddelen av mitt sötsug sitter i mitt känsloliv… Är jag nedstämd eller stressad kommer suget som ett  brev på posten, medan jag kan motstå betydligt lättare när jag är lugn och harmonisk.

Jag undrar nu om ditt sötsug uppstår på halvfastedagarna eller om det är på ätdagarna du är mer sugen? Om det är på fastedagarna är det kanske inte så konstigt att kroppen signalerar att du behöver energi. Den mest lättillgängliga energin finns i snabba kolhydrater, så därför skickar din hjärna ut små påminnelser till dig att du behöver sött för att snabbt återställa balansen. Det är en enkel och logisk förklaring. ”Botemedlet” borde vara disciplin under en period tills detta sötsug avtar, vilket det bör göra när kroppen begriper att den kan använda lagrad energi som bränsle. Du kan också prova att omfördela dina kalorier under dagen. Prova dig fram – kanske mer frukost eller ingen frukost alls. Kanske äta lunch eller bara frukost och middag eller kanske äta 3-4 mindre mål utspridda under dagen. Testa dig fram tills du känner att det funkar bra för dig. Ett annat sätt är att se till att minska på kolhydratintaget alla dagar i veckan – framförallt de snabba kolhydraterna. Ät fiberrik mat tillsammans med proteinrika livsmedel och undvik vitt mjöl, socker och snacks.

Om sötsuget däremot uppstår på ätdagarna blir det ett psykologiskt problem som du får lära dig att hantera med hjälp av olika strategier som du kan träna upp. Jag skriver en del om detta i min bok som kommer ut i april, eftersom detta är vad som drabbat mig själv. Jag sätter upp regler för vad jag får tillåta mig själv och vad som inte är okej och sedan får jag öva på att motstå tills suget minskar.

Jag tror nämligen att vi rent fysiologiskt borde få ett minskat sötsug när vi lever med 5:2 eftersom blodsockret stabiliseras när insulinkänsligheten ökar. Suget kommer sig troligen av att du intalar dig att du försakat viss mat på fastedagarna och som du tycker att du kan unna dig när du får äta. DÅ kopplas belöningssystemet på och hjärnan vill styra dig till godisskålen.

Ge inte upp om du i övrigt mår bra! Det finns en stor chans att tiden hjälper dig åt rätt håll. Själv är jag ett riktigt kakmonster, så jag övar ständigt för att inte trilla dit alltför ofta, och det går bättre och bättre!

cookies

Dela
Tweeta
Maila

2 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar