Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Odla kryddorna själv och spara pengar!

6 juni 2016
Att krydda maten är extra viktigt när man försöker hålla nere på kalorierna. Hemodlade örter är mitt bästa tips!

För oss som har lite lätt att lägga på oss onödiga kilon är det viktigt att få bra smak på maten utan att ödsla med smakbärare i form av fett. Det är tyvärr så att fett höjer smaken på de flesta rätter och alltså inte så konstigt att många kockar använder mycket smör och grädde i maten.

Salt och peppar är grunden i kryddsättningen och det har vi alla hemma. När det gäller salt bör vi dock vara lite återhållsamma eftersom alltför mycket salt kan bidra till förhöjt blodtryck.

Tittar man i butikens kryddhyllor finns det massor att välja bland, men jag använder mer och mer de färska örtkryddor som går att köpa året runt. Tyvärr har de begränsad hållbarhet och vintertid klarar de oftast bara någon vecka i rumstemperatur. Somliga kryddor som exempelvis basilika är också känsliga för kyla och kan inte förvaras i kylskåp.

Men nu är det sommar och de flesta kryddörter kan odlas i kruka eller i köksland och klara sig utomhus ända till hösten. De växer gladeligt och många måste man tom avgränsa så att de inte brer ut sig alltför mycket. Jag sätter mina i krukor och mynta t ex får alltid en egen kruka för att inte ta över allt annat som kommer i dess väg.

Jag köper lite tåligare kryddplantor hos trädgårdsföretag, men det går även att planera ut bra örtplantor från butiken. Basilikan brukar vara livskraftig och blir långlivad om man sätter den i en större kruka med mer jord.

När du skördar örterna, nyp av skotten uppifrån så fortsätter de att växa och blir kraftigare än om du plockar de större bladen underifrån. Då blir plantorna bara rangliga.

Nu har jag satt ut några av mina favoritörter – timjan, rosmarin, salvia och mynta – och det är dessutom dekorativt på balkongen eller uteplatsen. Har du varken eller kan du också placera dina krukor i ett fönster så att de får mycket ljus.

IMG_5565

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar