Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

När viktminskningen avstannar…

11 februari 2015

Jag är en kvinna på 24 år och har sedan september förra året gått ner 7 kilo genom att räkna kalorier i appen MyFitnessPal. Jag gick ner relativt fort, men efter dessa 7 kilon stannade det av någon gång i december. Jag tränade inget under tiden, men gick ändå ner bra. Mitt kaloriintag låg (och ligger) på runt 1200 kcal/dag och det har inte känts jobbigt. Nu funderar jag på vad jag behöver göra för att komma vidare och pusha kroppen till att gå ner de sista 5 kilona som jag vill gå ner. Behöver jag äta mer nu? Eller ännu mindre? Varför slutar man gå ner i vikt? Jag har nu börjat träna på gym igen och hoppas på bättre resultat. Otroligt tacksam för svar då det känns så svårt och hopplöst..
Jenny

Jag skulle vilja veta hur lång du är och vad du väger för att svara bättre. Ditt energiintag låter lågt, men det kan bero på att du inte är så värst storvuxen? Eftersom du tidigare gått ner på 1200 kcal kan du säkert göra det nu också även om energibehovet sjunker en aning när du blivit lättare.

Jag skulle föreslå att du gör någon förändring för att få igång viktminskningen igen – förutsatt att du verkligen behöver gå ner mer i vikt. (Hoppas du har koll på att få en hälsosam vikt, så att du inte kämpar för att gå ner onödiga kilon) Förändringen bör dels bestå i att du ökar förbränningen vilket du kommer att göra om du fortsätter med din träning. Gymträningen bör bestå av både styrkeövningar och konditionspass för att förbättra förbränningen både när du tränar och på sikt. (+ självklart konditionen, styrkan och smidigheten)

När det gäller maten kan du också göra någon slags förändring. Fortsätt gärna räkna kalorier men ändra gärna dina vanor på något annat sätt. Om du vill  kan du testa periodisk fasta (kolla gärna olika metoder på 5:2-klubbens hemsida). Du kan exempelvis välja 16:8 och äta samma mängd mat varje dag, men äta din föda enbart under 8 av dygnets timmar. Alternativt väljer du 5:2 och äter endast 500 kcal 2 dagar i veckan och 1400 kcal övriga dagar. Det ger samma energimängd som om du äter 1200 kcal alla dagar. Du kan även testa att byta en del livsmedel mot vad kroppen är van vid. Testa flexitariandiet några veckor (mycket vegetariskt med med tillägg vissa dagar av exempelvis kyckling och fisk..

Det är som sagt lite svårt att ge väldigt konkreta råd när jag inte har bilden klar för mig, men här fick du i alla fall något att fundera på. Hoppas det hjälper dig på vägen mot din välbefinnandevikt! Lycka till!

52-logotyp

Dela
Tweeta
Maila

5 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar