Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Myter och fakta om choklad

2 juni 2014

Jag läste ett inlägg på Facebook idag som en av mina vänner hade skrivit. Hon hade hittat ett inlägg på Expressens hemsida där man säger sig avliva en massa myter om chokladens onyttighet.

Vem tror längre att choklad är onyttigt? Det har väl pratats hur mycket som helst om att särskilt mörk choklad innehåller en massa nyttiga antioxidanter. Choklad i sig är alls inget dåligt livsmedel, men man ska vara medveten om att kaloriinehållet är ruggigt högt och att choklad också innehåller socker.

Min Fb-vän hade bestämt sig för en chokladfri vecka eftersom hon tycker att hon proppar i sig alldeles för mycket av varan, men den här artikeln fick henne att vackla…

Visst är det bra att kunna ta en chokladbit om man kan nöja sig med en liten bit, men enligt artikeln (som är direkt översatt från Woman’s Day) innehåller en chokladkaka ca 220 kcal. Inte vet jag vad du tänker på när du hör ordet chokladkaka, men för mig är det ett stycke på minst 100 g. Numera väger kakorna ofta ännu mer, 180-200 g. Choklad innehåller mellan 550-600 kcal/100 g, så den ”kaka” som avses i artikeln skulle jag snarast kalla ”chokladbit”. En ”riktig” kaka kan alltså ge omkring 1000 kcal!

Ursprungstexten säger ”average chocolate bar” och det stämmer bättre. En ”bar” på ca 40 g ger 220 kcal. Kanske du kan nöja dig med hälften eller till och med en liten bit som brukar väga ca 5 g. Då pratar vi om 25-30 kcal och det kan du verkligen kosta på sig varje dag om du klarar att inte trycka i dig resten.

Är du av typen som inte kan stoppa när du väl har börjat – då är det bättre att låta bli eller ransonera. Ett bra sätt kan vara att en gång i veckan köpa en liten chokladbit och njuta av den utan att det finns mer i skafferiet som frestar.

För visst kan du unna dig att äta lite choklad då och då om du tycker att det är gott. Det är definitivt bättre än vanligt smågodis som oftast består av socker, smak- och färgämnen och diverse konsistensgivare. Men som med allt annat – ät med måtta och njut medvetet av din chokladbit. Prova gärna att laga mina Fruktiga chokladbitar, som ger 45 kcal/styck och dessutom innehåller annat nyttigt!

Frukt-och-nötchoklad

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar