Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Men hur får man fastan att fungera?

7 augusti 2016
En vän undrar hur man få beslutsamhet och motivation. Jag har mina funderingar på detta som du kan läsa om här. Samtidigt lyckönskar jag Sarah Sjöström i hennes OS-satsning!

Jag har en god vän som kommenterade mitt blogginlägg på min Facebook-sida. Han skrev att han vet att det är bra men HUR gör man för att det ska fungera? Mitt korta svar blev: BESLUTSAMHET… Då svarade han: Och hur får jag den? Eftersom vi har diskuterat detta tidigare blev mitt nästa svar lika kort: Man får inte allt här i livet, somligt måste man jobba sig till!

Allt det där låter ju rysligt enkelt när man pratar om det, men jag vet att det inte alltid är så enkelt. Att skapa motivation kan vara en lång process där man för ett inre resonemang med sig själv. Men om man ständigt bara slår bort tanken och vägrar att ta utmaningen kan processen bli oändlig. Man måste våga känna efter och ta den inre diskussionen! Väga in fördelen med att offra lite av livets goda för att må mycket bättre. Då kommer det så småningom att växa fram en vilja att ta itu med problemet och det är då beslutsamheten blir riktigt stark. Det kan faktiskt bli så att man riktigt längtar efter att komma igång.

Beslutsamhet och motivation får man alltså inte gratis. Den går inte att beställa och den går inte att köpa. Du måste själv JOBBA för att skapa den. Lyft upp problemet på bordet, prata med vänner eller skaffa likasinnade på nätet. Att gå med i 5:2-klubben eller något annat forum där du kan diskutera dina farhågor och motgångar kan vara ytterligare ett tips.

För att sedan lyckas i längden, vill jag gärna jämföra med idrottsprestationer – de kommer inte heller av sig själva. Man måste träna, träna och åter träna. Jag hörde en intervju med simmardrottningen Sarah Sjöström. Hon hade en rejäl svacka när resultaten inte kom som önskat, men inte gav hon upp. Hon fortsatte att träna och är nu på världstoppen! All lycka till Sarah under detta OS som redan börjat med ett Olympiskt rekord!

images

Samma sak gällde golfaren Henrik Stenson. Under en period rasade han på världsrankingen, men tog sen ett rejält nappatag med träning och mental inställning och nyligen vann han Sveriges första Major- British Open (en av de största golftävlingarna i världen)

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar