Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Mat för mental ork

1 juli 2016

IMG_4781

På söndag börjar 5-dagars som är en golftävling på 5 olika banor i Värmland. När det gäller golfspel på amatörnivå är det visserligen viktigt att man äter bra – det är det ju för alla, men när man ska spela tävling i 4 dagar i sträck behövs det lite extra fokus på att man ska orka mentalt.

Mina råd nedan gäller såklart inte bara golfspel – du kan ha nytta av dem i alla sammanhang, men särskilt när du behöver lite extra ork!

För att kunna spela hygglig golf ska man vara avslappnad men samtidigt koncentrerad. Det är alltså viktigt att välja mat som hjärnan gillar. Bra hjärn-kost är fet fisk, nötter och vegetabiliska oljor, t ex oliv- och rapsolja. Långsamma kolhydrater/fiberrik mat ger också hjärnan energi – fullkornsbröd, gröt, baljväxter.

Bra proteiner stimulerar tillverkningen av nervsubstanserna serotonin, noradrenalin och dopamin som gör att nerv­cellerna kan kommunicera med varandra och de är alla viktiga för humöret, koncentrationen och minnet. Magert kött, skaldjur, fisk, ägg och baljväxter innehåller alla bra proteiner.

För att öka koncentrationsförmågan blir hjärnan glad av mineraler som zink, järn, koppar och magnesium. Det hittar du också i magert kött, fullkorn och i musslor.

B-vitaminer har förmågan att öka vår förmåga att motstå stress och det hittar du t ex i mjölkprodukter, magert kött, fullkornsprodukter, gröna grönsaker och bananer.

Att dricka tillräckligt är också viktigt – särskilt om solen skiner och om det blåser så att du inte känner att du svettas. Redan en lätt uttorkning gör att du tappar fokus, så glöm inte vattenflaskorna!

En dag kan se ut så här:

Frukost:

Fil/yoghurt med müsli och bär, knäckemacka med rökt kalkon

Lunch:

Omelett och en sallad

Mellanmål på golfbanan:

BANAN!!!

Middag:

Grillad lax med spenat- och mathavresallad

Ingen konstig mat alltså men genomtänkt för att ge lite extra mental ork!

 

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar