Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Mår vi bättre av att vräka i oss antioxidanter?

31 augusti 2016
Studier som redovisas i programmet "Medicin med Mosley" visar att det är onödigt att proppa i sig antioxidanter för att må bättre. Jag reflekterar här över resultatet.

Nya studier visar att effekten av att stoppa i sig mängder av antioxidanter inte är så kraftig som vi har trott. I ett avsnitt av TV-programmer ”Medicin med Mosley” visar Gabriel Weston att effekten kanske inte är så fantastisk som många tror.

Antioxidanter ska skydda oss mot fria radikaler som anses skadliga. Men en viss mängd fria radikaler behöver vi ha i kroppen. Det är exempelvis dessa fria radikaler som hjälper kroppen att bygga upp mer muskelmassa när vi tränar. Enligt programmet behöver vi alltså inte trycka i oss gigantiska mängder av antioxidanter för att ”ta kål på” alla fria radikaler i kroppen.

I programmet visar man att det mest kraftfulla och viktiga ämnet är det gäller antioxidanter är vitamin C, som återfinns i lika hög grad i vanlig apelsinjuice som i den häftigaste supersmoothien. Ungefär samma antioxidanteffekt alltså i apelsiner som i gojibär eller andra exotiska livsmedel.

Detox water

Ännu mer intressant blir det när man mäter antioxidanthalten i blodet hos ett antal försökspersoner som får dricka en supersmoothie… Först steg halten i blodet, men sedan sjönk den dramatiskt och ramlade tom under den nivå den varit på innan man fått i sig drycken. Detta förklarar man med att kroppen strävar efter att hålla våra värden i balans, precis som med vår kroppstemperatur eller vårt blodsocker.Kroppen tillverkar själv de antioxidanter vi behöver och tillsätter vi alltför mycket bromsas den egna tillverkningen för att korrigera nivån. Alltför stora tillskott kan alltså rubba kroppens balans.

Det här betyder såklart inte att vi ska sluta äta antioxidativa livsmedel. Vi behöver frukt och grönt även av andra orsaker och de gör nytta i kroppen, men de extrema mängder som industrin vill få oss att äta är knappast nödvändiga. Jag envisas med min gamla devis – ät lite av allt så får du den bästa balansen i kroppen. Känn efter vad just du mår bra av och fördela riskerna och öka chansen att få i dig det din kropp vill ha, men lägg av med ensidigheten! Alltför mycket av det goda är inte heller bra, det är jag ganska övertygad om!

lammrack-420x300

Igår skrev jag om hur kvinnor och män förbränner fett på olika sätt enligt samma program. Intressant tanke det också som du kan läsa mer om här.

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar