Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Läsarfråga om viktuppgång av nattjobb

9 november 2016
Kan man gå upp i vikt av att ändra sina arbetstider? Här gör jag några försök att förklara vad som kan ha hänt och även förslag till åtgärd.

Starry night landscape

Under sommaren 2016, juni-sista augusti (då högskolan satte igång
igen) jobbade jag på Arlanda. Mina tider var oftast 3.30-11.30. Jag gick
upp vid ca 2, jobbade och kom sedan hem vid 13. Jag brukade lägga mig vid
21/22 på kvällen. Jag gick upp ca 7 kilo, men jag åt inte annorlunda
jämfört med vad jag alltid har gjort tidigare. Jag har aldrig varit
överviktig, inte ens i närheten. Trots att jag sedan den sista augusti
kommit in i ”normala” rutiner igen så sitter dessa kilon kvar. Hur kommer
det sig? Brukar man gå upp så mycket av nattjobb i 3 månader, och
isåfall, varför sitter kilona kvar ännu?

Tack för en bra hemsida!

Med vänlig hälsning, Julia

Hej Julia,

Det är en intressant fråga du ställer men jag kan tyvärr inte ge dig ett enkelt och 100% säkert svar. Det kan finnas massor av olika orsaker till din viktförändring. Kroppen är en komplicerad apparat och ibland förstår man inte riktigt vad som händer.

Hormoner kan påverka och hormoner kan reagera på olika omställningar omkring oss. En teori omkring din viktökning kan ha att göra med din dygnsomställning. Det kan också vara så att du åt något mer än vanligt utan att du själv var medveten om det eftersom ditt dygnsmönster blev annorlunda. Ännu en möjlighet kan vara att du rörde dig mindre än vanligt så att din energiförbrukning sjönk.

Det forskas mycket omkring sömn och stress och här kan också finnas en förklaring till din viktuppgång. Det behöver inte vara tidspress som stressar utan bara obalansen i tillvaron som beror på ovanan vid det nya förhållandet.

Ytterligare en idé till förklaring är att det är någon annan omställning i din kropp som påverkar din ämnesomsättning. Det låter som om du inte fortsätter gå upp i vikt, men att du har stannat på den högre nivå som du fick efter sommarjobbet.

Om du känner trötthet eller oro över detta föreslår jag att du tar kontakt med vårdcentralen och beskriver vad som har hänt. Fråga om de kan göra ett ämnesomsättningstest (ett enkelt blodprov) för att utesluta att din sköldkörtel har en underfunktion.

Ser man inget fel tycker jag att du ska tänka på att äta nyttigt och varierat och att motionera regelbundet. Variera mellan konditionsträning och styrketräning, gärna också balansträning och smidighet, och glöm inte vardagsmotionen!

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar