Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Läsarfråga om att gå ner i vikt genom att äta färdigmat

6 december 2016
Jag älskar dessa läsarfrågor! Idag svarar jag på en fråga om man kan gå ner i vikt genom att äta 2 portioner färdigmat varje dag.

Hej jag är en kvinna på 39 år. Jag skulle vilja gå ner i vikt relativt snabbt. Jag är ca 1.60 och väger ca 59 kg. Skulle vilja veta hur mycket kalorier per dag jag ska ligga på. Jag tränar inte så mycket och jag har ett stilla sittande jobb. Jag har börjat äta Felix ”mexican bean bowel” som jag tycker är väldigt god och jag blir mätt. Det står på paketet att det är 380 kcal per portion. Skulle jag kunna äta 2 st sådana portioner per dag och gå ner i vikt? Totalt alltså 380×2 kcal per dag. Skulle bli så glad för ett svar. Mvh Caroline

Hej Caroline,

Du har ju ingen egentlig övervikt ur hälsosynpunkt, så jag förstår att det är några trivselkilon du vill bli av med. Du vill snabbt gå ner i vikt och då finns det olika sätt att göra det på. Har du övervägt någon form av periodisk fasta som 5:2 eller 24-timmarsfasta? Det är ett sätt att få snabba resultat, men om du vill lägga dig på en jämn låg nivå kan du välja en snabbvariant med ca 800 kcal/dag. Då går det fort, men det är ganska tufft och du bör inte hålla på för länge, max 3 veckor skulle jag påstå även om Michael Mosley säger 8 veckor, men 3 veckor räcker säkert för att du ska komma ner till din önskevikt. Du kan också välja att lägga dig på 1200 kcal/dag och få en något långsammare viktminskning.

VAD du äter spelar störst roll ur närings- och mättnadssynpunkt.  Visst kan du leva på Mexican bean bowl men hur kul är det i längden? För att må bra påstår jag att det är bättre att variera sitt matintag och det behöver inte vara så värst komplicerat. Det finns många färdigrätter du kan välja bland men absolut bäst ur näringssynpunkt är att du väljer enkla rena råvaror och inte så mycket färdigproducerad mat som ofta innehåller onödiga tillsatser.

Du kan hitta massor av lättlagade recept i MåBra:s receptbank och då får du både variation och kalorikoll. Gillar du Mexican bowl kanske du också gillar mitt recept på böngryta med nachos som ger 400 kcal/portion. Utesluter du chipsen ger receptet endast 300 kcal/portion och du blir rejält mätt.

meny-1311-bongryta-till-tacos-420x300

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar