Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Läsarfråga om 5:2-mat och träning

11 januari 2016

Jag håller på med 5-2 har gjort det i ett år samt att jag styrkertränar 3/veckan. detta går bra. Mina frågor är yoghurtkvarg Skånemejeriers 5 dl stämmer det med att om man äter en sådan så har man fått i sig 350 kcal?
Jag dricker oftast nutrilett på mina 5-2 dagar för att det är lättare att räkna, men om jag tränar på en 5-2 dag, vad ska jag äta innan träning och efter – önskar förslag. Har innan druckit en drickkvarg och ätit 1 ägg och 200 g keso när jag har kommit hem är det ok? Tacksam för svar.

kicke

Mitt svar till kicke:

Trevligt att du har hittat ett sätt att leva med 5:2. Vad beträffar yoghurtkvargen kan det säkert stämma med 350 kcal för en halvliter – det innebär 70 kcal/dl och det är inte ovanligt för den typen av produkter som antingen innehåller socker eller extra protein eller mer fett än 1 g/dl.

Nutrilett eller andra typer av måltidsersättningar är bra alternativ på dagarna av halvfasta eftersom de ger mycket näring för sitt energiinnehåll. Se dock upp med sockermängden i produkterna. En del av dem innehåller onödigt mycket socker för att vara en verklig MÅLTIDsersättning. Soppor och gröt är oftast bättre än smoothies och bars.

Om du tränar är det helt rätt att du behöver lite energi innan passet. En drickkvarg kan vara okej, men helst då en osötad sort. Ägg är jättebra eftersom du håller dig mätt länge, kanske på en knäckebrödsskiva om du har utrymme för det. Att äta lite direkt efter träningen gör att kroppen återhämtar sig  snabbt. Gärna keso, kanske med lite bär eller frukt eller variera ibland med naturell yoghurt med nötter/müsli eller en bit grovbröd med färskost, skinka och paprika. musli

Om träningen sker på en fastedag kanske du lägger huvuddelen av dina 5-600 kcal i anslutning till träningen och nöjer dig med vatten, te och kaffe resten av dagen + de eventuella kalorier du har kvar. Du känner själv vad du mår bra av.

Jag var själv förvånad i förra veckan när jag började en fastedag med lite yoghurt och sedan körde 20 km på skidor utan att bli särskilt trött. Jag åt en banan efteråt och mådde hur bra som helst. Vi funkar ju lite olika så det är ett bra sätt att du provar dig fram och känna efter vad du själv mår bra av. Lycka till i fortsättningen!

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar