Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Läsarfråga: hur ska jag kunna tappa vikt

17 augusti 2015

Jag undrar hur jag ska göra för att tappa vikt. Jag går på promenader på morgonen och även flera gånger om dagen, tränar även 5-6 gånger i veckan men det händer liksom inget. Äter en bra kost och mellanmål.
/Ella

Mitt svar till Ella,

För att du ska gå ner i vikt krävs att ditt kaloriintag blir mindre än det din kropp gör av med. Det måste alltså bli ett energiunderskott, så att kroppen börjar använda fettdepåerna som ”reservföda”.

I dagsläget ligger du troligen på jämvikt och då händer ingenting. Vissa dagar kanske du hamnar under behovet, men andra dagar blir det tvärtom och då fördelar kroppen energin så att du får viktbalans.

Knepet är alltså att konsekvent börja äta lite mindre eller träna ännu mer, men det sistnämnda brukar oftast inte räcka om man inte börjar träna jättemycket mer än innan och samtidigt äta lita mycket som förr.

Du säger att du äter en bra kost och mellanmål, men hur bra och nyttigt det än är, så måste du alltså dra ner nånstans. Nyttig mat innehåller ju också kalorier…

Nu kan du välja olika metoder för att minska energiintaget. Du kanske ska ta bort något mellanmål eller dra ner lite på portionsstorleken eller kanske prova periodisk fasta. Om fastemetoderna kan du läsa mer på 5:2-klubbens hemsida. 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar