Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Läsarfråga: Hur mycket behöver man träna för att minska 0,5 kg/vecka?

28 juli 2015

Jag vill gå ner 2 kg är 175 cm, 74 kg. Jag promenerar 6 dagar i vecken ca 1 timme, lättgympa 3 dagar i veckan. Hur mycket ska träna för att gå ner 0,5 kg i veckan?

Carina

Mitt svar till Carina:

För att gå ner 0,5 kg i vikt krävs ett energiunderskott på ca 3500 kcal. Antingen äter man mindre eller rör sig mer, men jag skulle förorda en kombination av båda för att åstadkomma en säker viktminskning med god livskvalitet. Det kan vara svårt att bedöma exakt hur mycket energi som åtgår vid olika kroppsaktiviteter. För att kunna mäta detta behövs noggranna analyser vid ett idrottsinstitut, så det kan man inte göra själv. Men du kan få en ungefärlig uppskattning genom att kika i MåBras motionstabell. Den är dock som sagt mycket ungefärlig eftersom det även beror på din kroppsstorlek och intensiteten i dina aktiviteter och det är lite svårt att avgöra.

Den motion som du anger ger enligt tabellen ett extra energiåtgång på CIRKA 1250 kcal/vecka. För att komma upp i 3500 kcal/vecka krävs alltså ytterligare ca 2250 kcal i underskott, vilket blir ganska tidskrävande om du inte lägger till en fysisk mycket ansträngande aktivitet, och det tror jag kanske inte är så bra i det här skedet. Alternativet är då att konsumera ca 325 kcal mindre varje dag. Alltså – en kombination av att du både äter lite mindre OCH rör dig lite mer.

Lycka till i dina goda intentioner!

ThinkstockPhotos-177522213

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar