Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Läsarfråga: Är jag smal, tjock eller normal?

16 juli 2015

Om man har ett midjemått på 68-69 cm, och ”magmått” alltså några centimeter under naveln är 77 cm, och naveln är ca 71 cm. Är man tjock, jättesmal, smal eller normal då? Klassas det som att man har bukfett?

Linn

Mitt svar till Linn:

Jag skulle påstå att du inte är bukfet. Man brukar säga att kvinnor ska ha ett magmått under 80 cm, och det klarar du med god marginal. Man brukar också säga att det fett som sitter långt ner på magen är mindre skadligt än det som sitter högre upp. Det ”farliga” fettet är det s.k. vicerala fettet, dvs det fett som sitter runt inälvorna inuti buken och som känns som en fast, nästan lite stum och hård mage. Det lite lösare fettet som sitter utanpå magen är sådant som är mera reservnäring och är inte farligt om det inte blir alltför mycket.

Du undrar också om man är smal, jättesmal, tjock eller normal med de mått du anger… Det beror ju inte enbart på magens omfång utan där skulle jag bedöma hela kroppens utseende och fördelning av fett, benvävnad och muskelmassa. Här kan man använda BMI-värdet som en fingervisning, men det är inte heller entydigt. Ju mer muskler man har, desto högre BMI kan man anse som hälsosamt. Du kan läsa mer om BMI, magmått och midja-höftkvot på MåBras startsida.

Man ska heller inte glömma att vi alla är olika byggda och det finns inget ”rätt eller fel”. Ofta ser vi medias bilder av den ideala kroppen som det rätta, men det kan vara minst lika hälsosamt och bra att se ut på ett annat sätt. Våra kroppar styrs av våra gener och av våra vanor, och det vi kan påverka är vad vi stoppar i oss och hur vi motionerar och tränar. Jag brukar själv säga att jag hade önskat att vara 172 cm lång, men nu får jag nöja mig med mina 167 och försöka se till att må så bra jag kan i den kropp jag har fötts med. Det gör jag genom att röra på mig och äta på ett sätt som jag själv tycker att jag mår bra av. Det sättet är inte enbart supernyttigt utan tillåter även ”onyttiga” njutningar i begränsad mängd.

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar