Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Läsarfråga: Är 1300 kcal för lite?

25 september 2015

Jag tränar 5-6 dagar i veckan hård styrketräning och kondition någon gång i veckan och ligger på 1300 kcal. Äter inte upp kalorierna jag tränar heller. Är det för lite ? Väger 86 och är 173 lång.
Emma

styrketräning

Hej Emma,

Så bra att du frågar innan du börjar bli trött:-). Jag skulle påstå att du kan klara dig på 1300 kcal under en period – typ ett par månader – för att få en snabb start på viktminskningen. Men ligger du alltför länge på ett så lågt energiintag kan du få problem med näringsstatusen, vilket kan göra att du blir trött och även får andra bristsymtom. Dessutom kan kroppen svara med att spara energi och det resulterar i en sämre fettförbränning. Ett sätt att öka näringsinnehållet i maten är att använda s.k. VLCD-produkter – det har jag skrivit om i tidigare blogginlägg, tex detta eller det här.

Jag ger dig två alternativa förslag:

1. Gå upp till ca 1500 kcal efter någon månad och se till att variera träningen. Konditionsträning kräver mer energi och variationen i sig är bra – du behöver bara kompensera för träningen om du känner att du inte orkar annars. Se till att äta ett litet mellanmål ett par timmar innan träningen och ät sedan så snart som möjligt efter träningen – helst inom 30 minuter för att kroppen ska återhämta sig snabbt. Det behöver inte vara stora mängder, men gärna protein- och kolhydratrikt. Kvarg med bär och frön, lite frukt och nötter, ägg, eller grovmacka med pålägg.

2. Testa periodisk fasta, t ex 5:2-metoden, 24-timmars eller 16:8. Genom fastan kan du få ner energiintaget totalt sett utan att energiomsättningen och fettförbränningen försämras. Läs gärna mer om detta på 5:2-klubbens sida.

Var rädd om dig och lycka till!

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar