Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Knäckebröd är bäst!

19 september 2014

knäckebröd

Jag älskar bröd och mackor, men har under åren vant mig vid att äta nästan bara knäckebröd. Det ger så mycket mer mättnad för kalorierna tycker jag + att det oftast är mer fiberrikt och mer kalorisnålt än mjuka alternativ. Då och då unnar jag mig en bit baguette men oftast då hembakt. Dels vet jag vad jag har stoppat i brödet och väljer då själv hur mycket fibrer jag vill ha eller om jag gör surdegsbröd, som ju ger ett lite lägre GI-värde, men de få gånger jag äter mjukt bröd gör jag det för att det ska smaka gott och då är det smaken som har högsta prio!

Det finns ett undantag från ”inteätamjuktbrödtillfrukost-regeln” och det är den fantastiskt goda Ölandsgrova som jag bara äter när jag är i Byxelkrok. Det är mörkt och det heter Ölandsgrova för att det är grövre än den vanliga Ölandslimpan, MEN ack ack – den innehåller ganska mycket sirap också….. Så det blir inte varje dag när jag är där och på så sätt blir det lite extra festligt de dagar jag kostar på mig detta.

Många tror att mörkt bröd är en garanti för att det är nyttigt och fiberrikt men så är det inte alls. Det finns ljusa brödsorter som innehåller mycket mer fibrer än många mörka. Det bästa om du vill köpa bröd är att läsa innehållsförteckning och näringsdeklaration. Om det under ”kolhydrater” finns ”varav sockerater” ska du välja ett bröd som innehåller mindre än 5 g. Du kan hitta sorter som innehåller allt från 1-15 g, så det är stora skillnader det handlar om. Knäckebröd brukar ligga på ungefär 1–1,5 g.

För att ett bröd ska få nyckelhålsmärkas måste mjukt bröd innehålla minst 25 % fullkorn medan hårt bröd har en lägstagräns på 50 % fullkorn. Dessutom får sockermängden inte överstiga 5 g/100 g bröd. Så det finns all anledning att äta mer knäckebröd!

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar