Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Kan nikotintuggummi lura upp kroppsvikten?

16 april 2015

Hej.
jag försöker gå ner i vikt och äter bra. Tränar också 3 gånger/vecka, trampmaskin 30-60 minuter, magmaskiner, ben och arm maskiner samt löpband där jag går med högt motstånd i 60 minuter. jag tränar ej intervallträning.
Min fråga: jag tuggar nikotintuggummin och det blir många på en dag. De innehåller sötningsmedel. Kan det vara de som ”lurar” kroppen? för jag går inte ner i vikt. har också ätit mycket frukt på kvällarna.
Jag är 59 år, väger 83 kg och är 167 lång.
Tacksam för svar och några tips
Helén

Hej Helén,
Jag tror inte att det är nikotintuggummit som gör att din vikt inte rör sig nedåt – inte direkt i alla fall. Om de innehåller kalorifritt sötningsmedel ger de ingen energi, möjligen kan de trigga ditt sug efter andra saker att stoppa i munnen, så att du utan att notera det får i dig fler kalorier än din kropp förbrukar.

Frukt KAN vara en liten fälla om du äter stora mängder. Ofta tycker man att frukt är så nyttigt och ”smalt” att man kan äta hur mycket som helst, men även frukt innehåller kalorier och om totalen överstiger ditt energibehov kan de vara en del av orsaken. Du ska absolut fortsätta äta frukt, men mer än 2-3/dag är knappast nödvändigt.

Om jag var som du skulle jag göra en kostregistrering under en period. Håll koll på ALLT du äter under några dagar för att se var dina eventuella fällor ligger. Se till att konsekvent ligga under ditt energibehov och räkna med ett underskott på ca 3500 kcal/vecka. På så vis bör du få igång din viktminskning. Jag råder dig också att inte lägga till extrakalorier när du tränar – du klarar dig bra ändå och få en bättre effekt på viktminskningen.

Varmt lycka till!
Marie

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar