Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

Annons

Kan man gå ner i vikt på husmanskost?

8 november 2012

Jag vill gå ner i vikt ganska mycket. Kan jag äta husmanskost, fast kanske dra ner portionerna lite och träna samtidigt? Tycker det är så jobbigt med dieter.

Och självklart sluta med onyttigt.. Går det att få resultat då?

anna

JAAAA Anna, det går alldeles utmärkt!

Det är just detta jag förespråkar – att äta vanlig, varierad mat, men lite mindre och i kombination med någon form av motion och/eller träning. Om du samtidigt drar ner på det mesta av ”onödorna”, dvs onyttigt godis i form av socker, chips, läsk osv, så visst får du resultat!

Det avgörande är att du långsiktigt äter mindre mängd energi än din kropp förbrukar. Ju större skillnad mellan in- och ut-energi och ju mer konsekvent du är, desto snabbare går det.

Om du får en energidifferens på ca 100 kcal VARJE dag, kommer du att gå ner ca 5 kg på ett år. Men detta förutsätter att du håller det genomsnittet. Om du drar ner 100 kcal varje dag, men sen unnar dig en slarvdag i veckan och äter 600 kcal extra den 7:e dagen kommer du såklart att stå stilla i vikt. Ren, enkel matematik, alltså. Nu förenklar jag väldigt mycket i det här exemplet, men i stora drag stämmer det ganska väl.

Du tycker att dieter är jobbiga och då tycker jag absolut att du ska göra precis som du själv tänker. För många kan det vara svårt med att klara av att vara konsekvent, och då kan det hjälpa med en strikt diet för att hålla sig ”på mattan”. Som så ofta annars – det gäller att hitta sin egen väg till sitt välbefinnande!

Jag önskar dig all lycka i din ambition och hör gärna av dig om du har någon följdfråga på detta. Det gäller naturligtvis alla ni andra som läser detta inlägg. Kommentera gärna – det piggar upp och kan också klargöra eventuella missförstånd.

Njut av idag/Marie

Dela
Tweeta
Maila

3 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar