Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Kakmonster eller sockerberoende?

9 november 2015

Jag skrev för ett par dagar sen att det är okej att äta kakor och andra godsaker. Ska jag gardera mig kanske jag ändå ska nämna att detta funkar på den huvuddel av oss som besitter förmågan att kunna äta socker utan att hamna i totalt frosseri. Tillhör man den senare kategorin ska man naturligtvis undvika allt socker. Det är lika självklart som att man ska undvika att dricka vin om man är alkoholist!

Det är inte så väldigt länge sen som begreppet sockeralkoholist eller sockerberoende myntades. Förr i världen åt man mat och vid tämligen sällsynta tillfällen festades det med kaffebröd eller söta desserter. Att köpa en chokladkaka på väg från jobbet fanns inte inom möjligheternas gräns för mina föräldrar när de var unga.

När jag var barn kunde vi till vardags få en apelsin som dessert. Men jag minns också hur vi på lördagarna ibland fick gå på kondis och välja varsin bakelse. Det var så stort att jag minns det…! Då var naturligtvis risken att bli sockerberoende mindre än idag när vi har drösvis med godis längst framme vid butikskassorna vare sig vi är på ICA eller i trävarubutiken…

Den självklara tillgången på snask tillsammans med vår totalt sett bättre ekonomiska situation är inte till fördel för oss med lite klen karaktär, MEN du behöver inte betrakta dig som sockerberoende bara för att du tycker om sötsaker och då och då får lust att frossa. Lika lite som att du är alkoholist för att du njuter av att dricka vin ibland.

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar