Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Jag vill inte bli magsjuk i onödan

16 juli 2016

Jag minns när vi seglade på somrarna för sisådär 35 år sen. Maten packades i kölsvinet närmast havsvattnet eftersom det var kallast där. Vi bunkrade färsk mat högst två gånger i veckan och det gällde att hitta sätt för att hålla maten fräsch. Första dagen åt vi medhavd nylagad sjömansbiff. Dag 2 brukade det bli något grillat, dag 3 kunde det bli någon pastarätt med rökt skinka och sen försökte vi hitta färsk fisk i skärgården. Nödproviant i form av konservburkar fanns alltid med, liksom mjölkpulver. Pålägg var oftast ost och skinka när den var fräsch. När den började skimra i grönt var det dags att slänga den och jag utvecklade en fingertoppskänsla att dofta och känna på klibbighetsgraden om vad vi kunde äta och vad som måste slängas.

Nuförtiden tittar de flesta på datummärkningen istället för att lukta och smaka. Oftast slänger vi i onödan, men så här i rötmånadstider bör man vara extra försiktig.

Fick ett nyhetsbrev från Livsmedelsverket som påminde om hur vi ska hantera livsmedel under den s.k rötmånaden. Det brukar sägas att från slutet av juli och ca en månad framåt så är det rötmånad, men i själva verket handlar det om att temperatur och luftfuktighet under den varma årstiden är gynnsam för de bakterier som alltid finns.

När det är varmt och fuktigt trivs de flesta bakterier som allra bäst och de förökar sig snabbare än annars. För att slippa bli magsjuk i onödan handlar det om att handskas med maten på bästa sätt:

Tvätta händerna när du ska hantera livsmedel

Håll kall mat kall – om du har långt till affären kan det vara smart att packa i en kylväska

Håll varm mat riktigt varm – och om det blir något över – kyl den snabbt och förvara kallt

Håll rätt temperatur i kylskåpet, 4-5° är bra, ju oftare du öppnar kylskåpet, desto viktigare att ha kallt.

Diska skärbrädor och andra redskap noga

Lägg inte färdiggrillad/stekt mat i samma kärl där du lagt det råa köttet.

Skärmavbild 2016-02-10 kl. 12.39.05

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar