Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Jag tänker bli en bullbakande farmor!

22 november 2014

Jag ska snart bli farmor och är helt klar över att jag inte är den som ska uppfostra mitt barnbarn. Jag vet att hans föräldrar är kloka noga att vilja vistas ute i naturen med den lille och att ge honom vettiga vardagsvanor. Samtidigt är de njutningsmänniskor som unnar sig att äta både chips och godis, men inte varje dag!

Min förhoppning är att jag ska få träffa mitt barnbarn tillräckligt ofta för att kunna bjuda honom på vanlig, god och nyttig mat, men även få skämma bort honom ibland. Jag vill att han ska få den härliga känslan att springa och leka sig trött utomhus för att sedan få komma in och dricka varm choklad och äta nybakade bullar. Jag vill att han ska förstå att det skillnad mellan vardag och fest och att festen blir så mycket mer njutningsfull om den bara finns tillgänglig ibland! Hur gott är det att käka semlor om man får dem varje dag? Det mysiga är väl ändå att det är något lite extra?  Alfons farmor sa något i stil med: ”man måste ha tråkigt ibland för att veta när det är roligt”. Det är samma sak!

Samvete-1010-lätta-kanelbul

Jag minns att  jag var avundsjuk på min mamma som kunde skämma bort min Daniel när han var liten. Hemma hos mormor och morfar var det våfflor, bullar, glass och pannkakor nästan jämt, och jag tyckte att det var så ofta att jag var tvungen att balansera upp och vara ”den tråkiga” som bara gav honom nyttig mat. Nu får jag min chans att göra detsamma, haha, men jag ska försöka visa honom att nyttigt inte nödvändigtvis behöver vara tråkigt! Vilket ansvar vi har att vara bra förebilder, lite läskigt när man tänker på det, men man ska inte göra det till en stor grej heller!

Jag läste i dagstidningen i morse att var femte sjuåring vill bli smalare. Visst är det förfärligt trist och hemskt att utseendefixeringen har krupit ner i åldrarna till den grad att små barn får bantningstankar.

Barn ska naturligtvis inte behöva fundera över sitt utseende. I den bästa av världar behövs det inte heller. De ska självklart älskas precis som de är! Barn som får växa upp med bra förutsättningar, som för röra sig naturligt och leka i en trygg utemiljö, som får nyttig och balanserad mat blir sällan överviktiga och löper även mindre risk att få övervikt i vuxen ålder. Då behöver de inte heller banta som vuxna och i sin tur ge sina barn vrångbilden att mat är ett hot som kan göra dig ful och fet!

Sitter våra barn och spelar dataspel hela dagarna istället för att vara ute och leka med sina kompisar är risken förstås att man lägger en felaktig grund i start. Om det dessutom är kombinerat med överkonsumtion av godis, läsk, chips och annat onyttigt är det inte svårt att inse vad följden blir. Ytterligare en risk är att barnen redan från början får ”padd-nacke” vilket på sikt kan leda till ryggproblem. Är det denna framtid vi vill ge våra barn och barnbarn? Självklart inte!

Jag är den förste att inse att det är lätt att snacka, men inte alltid så lätt att leva upp till egna och andras förväntningar. Att få livspusslet att gå ihop är inte alltid så lätt, men ambitionen måste ändå vara att lägga en bra grund, sen får verkligheten kanske innebära att man lyckas för det mesta om än inte alltid.

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar