Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Jag älskar vaniljyoghurt – får man äta …???

6 september 2013

Hej!

Jag försöker utesluta så mycket socker det bara går i maten, men kan absolut inte äta naturell yoghurt. Filmjölk avskyr jag, men har lärt mig älska den 2%-iga vaniljyoghurten, som jag äter med hemgjord osötad musli, gjord på olika fröer, nötter o mandlar. Har verkligen försökt med naturell yoghurt, men tycker att jag känner filmjölkssmak och det är omöjligt att äta. Vad ska jag göra? Visst finns det andra frukostalternativ, men jag längtar alltid efter min vaniljyoghurt efter morgonpromenaden. Är det helt fel och i så fall vad finns för alternativ? Snälla hjälp mig!!

Vänliga hälsningar från din trogna läsare Gunilla

Hej Gunilla,

Ska jag berätta en hemlis? Jag älskar också den 2 %-iga vaniljyoghurten!!! Men jag kan tycka att den är lite onödigt söt och då blandar jag den med naturell yoghurt – det kan också vara ett sätt att vänja sig vid en lite mindre söt smak. Börja med 75 % vaniljyoghurt till 25 % naturell, sen kan du gå successivt gå över till 50/50. Om du vill!

Visst vore det bättre att bara äta naturell yoghurt, men det finns mycket annat i yoghurten som är bra och det försvinner inte för att det är en del socker tillsatt. Då är det bättre att du äter din vaniljyoghurt och får i dig bl a kalcium än att du låter bli. Dessutom äter du en nyttig och bra müsli till din yoghurt, med ett lågt GI som ger ett totalt sett lågt glykemiskt påslag till din måltid.

Många köper naturell yoghurt och sötar den med russin, honung, sötade flingor, sylt och annat och det blir precis samma sak…inte ett dyft bättre i alla fall! Så sluta ha dåligt samvete för din vaniljyoghurt och fortsätt njuta istället!

Ibland kan jag tycker att sockerdebatten har blivit lite överdriven. Alla människor blir inte sockerberoende för att man tillåter sig att äta lite socker ibland. Sockret i sig är inte skadligt – det är bara det att det är helt tomma kalorier, men när det kombineras med något bra, är det ingen stor fara. Vi ska bara se till att inte alltför stor del av vår energi hämtas från socker – då blir sammansättningen av födan inte så värst bra, och det riskerar också att bli för mycket energi. Socker i godisform ger oftast inget nyttigt, men även det kan man få unna sig nån gång då och då. Livet är till för att njutas och om man kan hantera njutningen så att den blir begränsad, tycker jag att det är helt okej!vaniljyoghurt

Dela
Tweeta
Maila

2 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar