Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Inga resultat av mina ansträngningar

2 maj 2016

Här kommer en läsarfråga från Maja:

Jag är 19 år gammal och har under hela mitt liv alltid varit vältränad och vikten har aldrig varit ett problem för mig. Förra året började jag öka i vikt, från 67 kg (december 2014) till 82 kg (idag)- Från första början kan det ha varit för att jag inte tränade lika mycket längre och drack mer alkohol än vad jag brukade. Självklart hade jag inte den bästa kosten heller. I augusti 2015 bestämde jag mig för att ta tag i det och började träna, samt äta mindre onyttigheter. Men det gav inga reslutat.

Jag tränar 4-5 gånger i veckan, jag räknar mitt kaloriintag ofta och äter mindre portioner. Det gör mig frustrerad att jag fortfarande är på samma vikt och inte ser några förändringar. Vad kan detta bero på? Kanske måste tillägga att min kropp är inte ”ofast” utan det som har lagt sig känns som mer ”hårt fett” och det är kanske därför det är svårare fär mig att gå ner i vikt.

Hur som helst är jag sugen att gå med i ert startpaket för viktnedgång, råd om mat och träning.

Är tacksam för svar!

Mvh, Maja

Mitt svar till Maja:

Det låter  på din beskrivning som att du, precis som du säger, har fått din viktuppgång för att du började slarva med dina mat-och motionsvanor. Inte konstigt att du ökade din vikt. När du sedan bestämde dig för att ändra på vanorna slutade du tydligen gå upp i vikt vilket är ett jättebra trendbrott. Hade du fortsatt slarva hade du troligen fortsatt att öka i vikt, så du har gjort ett bra val i rätt riktning.

Nu kommer min gissning, om varför du inte går ner de kilon du lagt på dig. (för det måste bli en gissning när jag inte känner dig och dina vanor):

Du har börjat träna, du äter mindre onyttigheter och du äter mindre portioner. JÄTTEBRA!!! Istället för att äta mer än kroppen förbrukar har du nu fått ett energiintag som ligger ungefär i motsvarighet till det kroppen förbrukar vilket gör att din viktökning har upphört.

Du säger att din kropp är ganska fast och det tyder på att du har en del muskler som håller in. Dessutom gör din låga ålder att du inte blir så ”lös i hullet”. Jag tror inte att det orsakar att du har svårare att gå ner i vikt.

Jag misstänker att du ibland ligger på energiminus som skulle kunna ge en viktnedgång, men att du då och då överkompenserar så att du över en längre tid hamnar på energibalans.

Du är bara 19 år vilket betyder att din kropp fortfarande inte är 100 % färdigutvecklad med allt vad hormonomställningar och annat kan medföra. Därför är det av största vikt att du inte börjar manipulera med olika bantningsmodeller som kan störa de känsliga systemen i kroppen.

Jag tycker att du ska fortsätta träna och fortsätta äta nyttigt och mindre portioner. Undvik i mesta möjliga mån onyttigheter som du kan undvara såsom godis, chips och läsk. Var ytterst restriktiv med alkohol, helst ska du undvika det helt och hållet.

Variera din träning så mycket som möjligt så att den blir allsidig. Blanda konditionsträning, dvs jogging, cykling, raska promenader, simning mm med styrketräning (behöver inte vara på gym, utan kan vara övningar med den egna kroppen som motstånd) och smidighet i form av exempelvis yoga. Testa nya träningsformer men glöm inte vardagsmotionen. Gå och cykla istället för att åka buss och bil, stå upp när du kan istället för att sitta för långa stunder.

Du får gärna kommentera om du har synpunkter på mitt svar eller maila följdfrågor till mig på adress: marie.tegner1@gmail.com

Var rädd om dig och din kropp!

//Marie

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar