Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Hur stor roll spelar sockret i rödvinet?

31 juli 2016

Systembolaget har börjat deklarera sockerhalten i alla viner och fler än jag har säkert gjort misstaget att tänka en smula fel. Visst är det jättebra att vi får denna upplysning, men den är ändå inte så avgörande för den mängd socker vi får i oss som jag först tänkte.

De viner som har lägst sockerhalt ligger under 3 g/liter. Men jag har hittat en Zinfandel som innehåller 17 g/liter. Visst är det stor skillnads mellan 3 och 17 MEN nu räknar vi gram per LITER och inte deciliter. Dricker du 2 glas vin eller 25 cl vin får du alltså i dig som lägst ca 0,5 g socker och som mest 4 g. Och pimplar du loss på en halv flaska rödvin hamnar du på max 7 g socker. Inga gigantiska mängder alltså, men visst är 1 g bättre än 7…

Men jag skulle snarare vilja jämföra med ett glas saft, läsk eller juice som innehåller mellan 80-120 g/liter och som du kanske dessutom häller i dig större mängder av. Ett enda glas apelsinjuice ger alltså förrädiska 15 g socker, visserligen tillsammans med en del vitaminer, men ur sockersynpunkt är det värt en extra tanke. Eller en tallrik fruktyoghurt på 2,5 dl som kan innehålla 30 g socker. En halvliters läsk kan ge ca 60 g socker, hmm…

När den här deklarationen kom upp började jag genast leta efter viner på max 3 g/liter, men det har jag slutat med. Jag hittade ett rödvin häromdagen som jag tyckte smakade bra och som innehåller 7 g/liter.

1 g socker ger 4 kcal Skillnaden i ett glas blir marginella 0, 5 g socker eller ca 2 kcal och det kan jag leva med! Däremot kan jag tycka att de allra sötaste är alltför söta ur smaksynpunkt och därför är sockerdeklarationen ändå välkommen. Beroende av vad jag ska äta kan jag tänka att sockermängden är intressant information.

Nej, när det gäller vinerna är det snarare alkoholmängden som vi kanske ska tänka på. Här varierar det mellan 10-15% och det gör stor skillnad både i alkoholpåverkan men även i kalorier.

IMG_5822

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar