Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Hur räknas recept med eller utan bröd till?

1 oktober 2016
En läsare undrar över tillbehören i våra recept - om de ingår och om de kan uteslutas och hur det påverkar energiinnehållet i rätten.

Jag fick en bra fråga från en läsare:
I receptet Rotfruktspytt med getost så står det att man skall äta 30 gr brytbröd till. Hur mycket kalorier är det? Tänkte att det ju finns många olika sorters brytbröd. Tack på förhand! Mvh. Maria

0705-rotpytt-420x300

Javisst Maria, visst är det olika på bröd och bröd men i receptet du frågar efter är det beräknat 30 g brytbröd och då blir skillnaderna inte så stora. De flesta mjuka brödsorter ligger runt 250 kcal/100 g, dvs en liten skiva/bit på 30 g ger 75 kcal. Läs på förpackningen så kan du säkert hitta sorter med både lite mer och lite mindre kalorier, men skillnaden blir marginell. STOR skillnad blir det dock om du äter en större brödbit…..

Maria kom sedan med en följdfråga:
Så om ett recept är på 347 kcal, som det med rotfrukterna, och det står att det skall serveras med 30 gram bröd så tar man bort brödkalorierna ifrån 347 ifall man struntar i brödet? Mvh. Maria

Exakt så Maria! När det i våra recept står ”servera med” ingår tillbehöret i energiberäkningen. Du kan alltså välja bort detta förslag och spara kalorier om du vill. I det här fallet hamnar rätten på ca 275 kcal utan bröd!

Different kinds of bread in a wicker basket. Wheat spikelets

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar