Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Hur mycket ägg är okej egentligen?

10 oktober 2014

Jaha, så har även äggets dag passerat! Den var idag, den 10 oktober och jag åt faktiskt inga ägg alls… För några år sedan var äggen nästan förbjudna i kosten – åtminstone för de som hade minsta problem med kolesterolet. Just äggen fick klä skott för detta problem trots att det faktiskt inte finns så förfärligt mycket kolesterol i ägg. Men fortfarande får jag frågor om hur mycket man vågar äta. Du kan gott och väl äta ett eller två ägg om dagen utan att det är skadligt, men precis som med allt annat – variation är det bästa. Värre för hjärtat är de mättade fetter som finns i feta charkuterivaror -särskilt i kombination med onödigt mycket salt. Där finns det större anledning att se upp.

Jag minns för några år sedan min unga vän Anna som körde LCHF för att gå ner i vikt. Hon äter inte kött och för att då få i sig tillräckligt med protein blev det såklart mycket fisk men framförallt massor av ägg. Till slut var Anna så trött och less på ägg att jag tror det var därför hon slutade med LCHF. Idag äter Anna mer varierat – fortfarande inte kött – men har istället för LCHF hittat till 5:2-metoden och hon är smal, frisk, pigg och ursnygg!! Som vanligt är alltså lagom bäst och jag tror att Anna äter ägg igen efter ett uppehåll. De är ju verkligen utmärkta, inte minst i 5:2-metodens dagar av halvfasta där de mättar suveränt!

IMG_0102

 

De här äggen köpte jag på Öland direkt från gården. De hade knallgul äggula och pullorna traskade omkring och kacklade förnöjda. Gissa om de äggen smakade bra?!

Dela
Tweeta
Maila

6 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar