Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Hur många timmars fasta är rätt?

12 augusti 2014

 

Hej! hur många timmar ska man fasta per fastedag? undrar Daniel

Mitt svar:

Enligt 5:2-gurun Michael Mosely får man bättre effekt av fastan ju fler timmar den pågår, men självklart ska det vara någon rimlighet i tiden. Om din plan är att följa 5:2-metoden under en längre period kommer du att få fina hälsoeffekter oavsett om du halvfastar med en längsta totalfasta under 10 timmar, dvs från kvällen kanske 21.00- 07.00 nästa morgon eller om du förlänger totalfastan genom att sluta äta tidigare på kvällen eller hoppa över frukosten.

Det verkar som om många män har lättare att avstå från mat helt och hållet under en längre tidsperiod än kvinnor. Många män äter sina 600 kcal vid ett enda kvällsmål medan många kvinnor vill dela upp sina 500 kcal på flera mindre mål under dagen.

Har du svårt att sova efter en fastedag är det smart att äta något lite senare på kvällen. Jag funkar så! För mig är det värt att avstå från frukosten och att senarelägga lunchen till 14.00 och sedan äta en lätt middag 19.00. Mitt sista mål en fastedag är ofta 2 knäckeskivor med lite lätt cream cheese, hamburgerkött och gurka eller paprika. På så sätt får jag dessutom 16 timmars totalfasta vilket inte alls är svårt för mig, men detta är som sagt individuellt.

Jag tror att det långsiktigt bästa är att du gör på ett sätt som du upplever att du mår bra av. Pröva dig fram och testa gärna olika modeller. Det finns inga måsten i 5:2-metoden (förutom grundprincipen med kalorireduktion såklart). Du kan göra si den ena dagen och så en annan dag, visst är det fantastiskt?

knäcke3

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar