Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Hur beräknar du din träningsnivå?

17 augusti 2014

Hej! jag är en 19 årig tjej som försöker gå ner i vikt och har använt er ”Räkna ut ditt dagliga kaloribehov” för att se hur mycket kalorier jag bör äta per dag för en lyckad viktnedgång det enda jag har haft problem med är vad jag ska ange min ”träningsnivå” som det finns ju flera alternativ för jag ska berätta vad jag gör så kanske ni kan hjälpa mig? jag tränar inget för tillfället men går 1 timmes rask promenad varje dag. Ibland men mer sällan går jag 2 timmars promenad, jag är inte stillasittande hela tiden när jag är hemma heller utan rör mig ibland typ går till affären eller fixar hemma vilken träningsnivå ska jag ange? det vore snällt om ni kunde tipsa mig om vad som passar bäst då jag inte vet!

/Mikaela

 

Hej Mikaela,

 

Bra att du frågar! Jag håller med om att den där indelningen är lite svår att begripa, så jag ska försöka förtydliga tabellen.

För det första kan man skilja mellan vardagsmotion och träning. En daglig promenad mellan 30-60 minuter skulle jag inte kalla för träning utan det är vad du bör röra dig som minimum – dvs vardagsmotion som bör ingå i din dagsrutin på ett eller annat sätt. Det kan naturligtvis vara någon annan form av kroppsrörelse, t ex att du cyklar till och från jobbet eller att du har ett jobb där du går och står mycket, t ex inom vård eller i butik.

Allt utöver din vardagsmotion kan du räkna som träning. Vad som är ”rask” promenad är också lite svårdefinierat, men jag skulle tolka ”rask” som att du får en tydlig pulshöjning med lite snabbare andning. Om du går med stavar eller i backar eller går så snabbt att du anstränger dig ordentligt kan det alltså vara träning, annars mera motion.

I beräkningen av ditt kaloribehov finns följande nivåer:

Mycket låg: ingen träning alls

Låg: 1-3 dagar/vecka

Normal: 3-5 dagar/vecka

Hög: 6-7 dagar/vecka

Mycket hög: 2 ggr/dag

 

Hur ska du sedan räkna exempelvis 3 dagar/vecka? Tabellen tar inte hänsyn till längden på träningspassen eller intensiteten utan är mer upp till dig att bedöma. Det kan vara en tuff spinningklass som kräver en hel del energi, ett styrketräningspass som tränar dina muskler men inte kräver så mycket energi och en yogaklass som är tufft eller mera är som en smidighetsövning. Sådana här beräkningar är aldrig exakta utan ska tas med en nypa salt och mera ses som en vägledning. Ska du få fram din exakta energiförbrukning måste du göra ett noggrant fystest, men det är knappast relevant. Prova dig fram med den energinivå du får fram och sedan kan du anpassa ditt energiintag utifrån detta. Jag gissar att du bör välja nivå låg! Lycka till och kanske ska du ta detta som ett incitament för att öka på din träning en del?

 

Dela
Tweeta
Maila

4 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar