Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Hjääälp – vikten pekar uppåt trots LCHF

1 november 2014

Jag har varit sjuk och gått på medicin som är både kraftigt aptit och viktökande. Tyvärr utan effekten att man går ner när man slutar.

Prövat LCHF en månad för att gå ner och gått upp ytterligare tre kilo!! Större både i vikt och mått och har aldrig haft så mycket fett på min kropp i hela mitt liv. Hur gör jag nu. Behöver nu gå ner minst 6 kg och egentligen 8 kg för att komma tillbaka till där jag var innan jag började med medicinen. Vad ska jag ta till, har lite lätt panik för ju mer kolhydrater jag äter ju mer går jag upp i vikt ytterligare. Blir nu också väldigt förstoppad av vanlig kost.

Lilla My

Mitt svar till Lilla My:

Usch din stackare, jag lider med dig, men ibland måste man ta nackdelarna med en medicin för att uppnå andra fördelar.

Det är väldigt svårt att ge ett enkelt råd när det handlar om medicinska sammanhang, och jag förstår inte helt ditt resonemang, men jag vill ändå ge dig ett förslag till något att pröva.

Om LCHF-metoden gett dig en ytterligare viktökning kanske den vägen inte passar din kropp och din energiomsättning. Du säger att kolhydrater ger dig viktökning, men jag tvivlar på att det är så. Det är det sammanlagda energiintaget som påverkar din vikt och en LCHF-kost kan ge mer energi än en vanlig blandad kost. Jag skulle vilja att du registrerar all mat du äter för att få koll på ditt energiintag. Du har en kaloritabell på MåBras hemsida eller så gör du det enkelt för dig genom att bli medlem i 5:2-klubben eller GI viktkoll.

När det sedan gäller valet av livsmedel kanske du ska prova något annat än LCHF. En blandad kost med lågt GI kanske funkar bättre för dig. Vad beträffar kolhydraterna  beror det på VILKA kolhydrater du äter. Om du väljer fiberrika grönsaker och rotfrukter har de ett lågt GI som ger stor volym och mättnad, så jag tror inte att de ger en viktökning om du ser till att det totala energiintaget ligger under din förbrukning.

Du säger också att du blir förstoppad. Jag föreslår där att du äter fiberrik mat tillsammans med tillräckligt mycket vatten, vilket ger tarmen något att jobba med. Men tarmen behöver också motion. Du får systemet att fungera bättre om du rör på dig. Dagliga promenader hjälper! Funkar det inte ändå, kanske du ska prata med doktorn om att använda någon form av bulkmedel eller mjölksyrapreparat som kan ge tarmen ny balans.

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar