Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Hemma med nya erfarenheter och ny kunskap

27 oktober 2015

Jag har gjort mitt livs resa! Och nu pratar jag inte om en mental resa utan en högst verklig sådan. Jag har varit i landet Bhutan som jag för ett år sedan inte ens visste om att det fanns. Vilken upplevelse!!! Bhutan ligger inklämt mellan Indien och Tibet, vid Himalaya och när vi flög in passerade vi mäktiga Mount Everest!

IMG_3903

Detta var en resa med Expeditionsresor där det ingick en 5-dagarsvandring på höjder mellan 2600-4250 meter över havet. Att vandra på den höjden är en utmaning för kroppen och kräver att man sköter sig… Vår expeditionsledare Jonas tjatade oupphörligt på oss att andas djupt för att syresätta blodet på den höga höjden. Dessutom måste vi dricka MYCKET och ÄTA OFTA!!!

I dagryggsäckarna bar vi regnkläder och VATTEN! 3-4 liter var ett minimum för en dagsvandring och det gick åt. Vi hade mulor med som bar vår packning och guider som ledde oss rätt samt ett team medhjälpare som riggade upp våra tältläger och fixade måltiderna.

IMG_4001IMG_4010

Måltiderna var väl inga kulinariska höjdpunkter, men vi var strängt tillsagda att äta rikligt och inte sluta när vi var mätta – tvärtemot vad jag är van vid. Dessutom bjöds vi då och då på små överraskningar i form av kanelbullar, kexchoklad och annat godis, allt för att orka med de långa vandringsdagarna. Jonas hade samma filosofi som jag – ska man pula in extra energi kan det lika gärna smaka gott och det var härligt att hejdlöst få proppa i sig sånt som jag annars är ganska restriktiv med.

Det funkade också! Jag orkade hålla tempot och njöt obeskrivligt av känslan att kroppen fortfarande lyder. Visst fick jag huvudvärk ibland men då var det bara att ta en klunk vatten och djupandas någon minut, så försvann trycket över pannan. Det ska jag prova här hemma också nästa gång jag får ont i skallen. Den här vyn över det berömda ”Tiger’s Nest” glömmer jag aldrig!

IMG_3971

Vi besökte också en marknad och man inser att livsmedelslagarna inte är desamma som hemma. Allt exponerades öppet med hundar som sprang mellan stånden. Även köttet låg helt öppet – här en slaktad jak med huvudet liggande bredvid… Handsprit gick åt i avsevärd mängd!

IMG_3992

Men det var ändå väldigt smakligt med alla frukter och grönsaker, särskilt chili såldes i våldsamma mängder. Kanske lite bakteriedödande…, ingen av oss blev magsjuk under resan!

IMG_3988 IMG_3991

Vi fick till och med snö uppe på hög höjd och vi vandrade ofta genom steniga bäckar. Mina vandringskängor är jag tacksam över som skonade mina fötter och fotleder mot både skavsår, väta och kyla!

IMG_4038

IMG_4701

Vi fick också prova på att cykla mountainbike. Vägen var 3-4 mil lång, men gick 1800 höjdmeter utför, så det var en hand på bromsen hela vägen ner. Ändå ganska jobbigt att parera leriga gropar. Jag har väl aldrig varit så lortig, men åh, så skoj det var!!!IMG_4691

Nu ska detta inte bli en lång reseskildring, men det jag bär med mig är vikten av att hålla igång kroppen för att orka med att få njuta av en sådan här upplevelse. Jag kommer säkert aldrig mer till Bhutan, men vandra ska jag absolut fortsätta med. Det finns många vackra platser på närmre håll som är värda ett besök.

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar