Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Har du högt blodsocker?

30 juni 2014

Det forskas mycket nu om fastans inverkan blodsockernivåerna. Mycket tyder på att insulininsöndringen påverkas i positiv rikting av fasta/halvfasta/korttidsfasta och att vi därför får ett stabilare långtidssocker. Mina egna provresultat visade just detta och många forskare hoppas att 5:2 kan vara ett sätt att på sikt minska risken för diabetes – särskilt den som tidigare kallades åldersdiabetes, men som bör benämnas diabetes typ 2.

Har du högt blodsocker kan 5:2 vara ett sätt att kanske slippa medicinering på sikt. Men jag brukar ändå alltid förorda alla som har ett förhöjt blodsocker att prata med sin doktor eller diabetessköterska för att få en individuell bedömning innan man sätter igång att experimentera.

Men det räcker kanske inte enbart att fasta. Det är väsentligt att skaffa sig bra grundvanor också för att minska diabetesrisken och för dig som redan har utvecklat sjukdomen är det viktigt att äta rätt och ha bra mat- och motionsvanor. Det har kommit en ny broschyr som jag har läst och som jag vill rekommendera. Den innehåller massor av information, recept och ger förslag på 4 olika typer av diabeteskost. Du kan alltså välja ett sätt att äta som passar just dig. Och även om du fastnar för 5:2 kan du kombinera den metoden med någon av de som föreslås i broschyren. Det är dessutom ett bra sätt att äta de 5 ätdagarna vare sig du har diabetes eller inte!

Genom att äta bra och motionera minskar vi alla risken för att i framtiden få vällevnadssjukdomar. Ju förr vi ser till att skapa goda vanor desto bättre, men det är aldrig för sent!

diabetesbroschyr

Broschyren är utgiven av Gothia Fortbildning ISBN 978-91-7205-923-8

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar