Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Har du dålig karaktär…?

17 november 2014

…eller är det brist på motivation? Hmm, tänker du kanske, vad är skillnaden?

Jo, jag hör ganska ofta människor säga att de har så svårt att lyckas gå ner i vikt för att de har dålig karaktär. Jag har funderat på det där en del… Har jag själv dålig karaktär eftersom jag ofta faller för frestelsen att äta sådant som jag inte borde? Eller ska jag anse att den är bra eftersom jag numera kan hålla min vikt någotsånär stabilt där jag vill ha den?

Nu har jag kommit fram till att det inte handlar om ett personlighetsdrag med bra eller dålig karaktär. Det är mest något man slänger ur sig och kanske till och med använder som en ursäkt för att slippa ta tag i problemet… ”Jag är ju så hopplös med min dåliga karaktär, så det är ingen idé att jag försöker ens…” Sisådärja, där krånglade jag mig ur knipan för den här gången…;-)

Om jag istället tänker att det INTE är ett personlighetsdrag, utan faktiskt något som jag kan påverka själv – ja, då blir det såklart lite jobbigare att skylla på strumpstickor. Jag kanske rentav vid närmare eftertanke inser att jag KAN åstadkomma en förändring om jag verkligen vill.

Var köper man motivation? Inte på burk i alla fall. Jag kan bli inspirerad genom att lyssna på andra som har lyckats eller gå på en MåBrakväll och lyssna på intressanta föreläsningar, åka på MåBraresa, köpa MåBra eller andra tidningar och böcker som beskriver olika vägar och metoder. Men för att bli motiverad måste du ta till dig detta flöde ur inspirationskällorna och känna att du verkligen VILL förändra dina mat- och motionsvanor.

Och då kommer vi till kapitlet vilja eller inre motivation om man ska uttrycka sig lite tjusigt! Här måste vi väga förändringens och försakelsens för- och nackdelar mot varandra för att skapa den tillräckliga viljan. Jag måste förstå att jag har något att vinna i slutänden och det är inte så svårt om du bara själv tror på att du kommer att lyckas. Här kan jag bomba min egen hjärna med positiva tankar – göra det till en vana att varje morgon tänka att jag kan om jag vill. Då blir det en process som snart visar sig i att viljan finns där. Då är jag mogen att göra slag i saken och det blir det så mycket lättare än innan. Moroten är självklar – du har så många hälsofördelar att vinna!

morot

 

Dela
Tweeta
Maila

2 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar