Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Har du ärvt din övervikt?

21 augusti 2015

I dagens morgontidning läser jag att ett internationellt forskarteam har hittat en förklaring till varför vissa personer tycks ärva en benägenhet att drabbas av fetma.

Det är genen FTO som står för en ärftlig koppling till fetma och förklaringen verkar vara att en del personer bär på en viss variant av genen. Dessa personer har fettceller som alstrar mindre värme och därigenom istället lagrar mer fett. Det här forskningsresultatet publiceras i New England Journal of Medicine, läser jag i DN.

Visst är det uppenbart att somliga av oss har lättare att dra på sig övervikt än andra även om man tar bort livsstilsfaktorer som en orsak. Det är bara att konstatera att livet inte alltid fördelar rättvist…

Jag brukar säga att jag fryser mer än de flesta och jag skulle kunna tänka att jag har den här genvarianten eftersom mina fettceller inte alstrar så mycket värme, men jag tror nog ändå inte att det är så…

Man måste skilja mellan ärftlig fetma och lättare varianter av övervikt som är enklare att hantera. Det man av oförstånd, lathet eller dålig självdisciplin äter sig till är det betydligt lättare att komma åt även om det inte är en självklar förändring. Och oavsett orsak till övervikten finns det ingen anledning att slå sig till ro med att konstatera att jag har fel sorts gener. Man kan åtminstone göra så gott man kan för att få ett hälsosamt liv och begränsa övervikten till att inte gå helt överstyr. Vi har fått den kropp vi har och ingen annan kan ta ansvar för den än vi själva. Jag får nog fortsätta att äta så bra jag kan och begränsa mitt matintag för att fortsätta behålla min normalvikt. För min del är det utmärkt att leva med 5:2-metoden eftersom jag tycker att den passar mig. Men här måste var och en hitta sin väg till välbefinnande – oavsett vilka gener man är född med.

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar